– Vi er 98 prosent sikre

Svensk politi er 98 prosent sikre på hvem mannen som sto bak bombene i Stockholm på lørdag, er.

Video Sjefanklager Tomas Lindstrand

Sjefanklager Tomas Lindstrand forteller at politiet bare mangler DNA-bevis på å være helt sikre på hvem gjerningsmannen er.

Mangler DNA-bevis på identiteten

Politiets etterforskning pågår fremdeles, og politiet holder på med å hente inn informasjon om hva som skjedde på lørdag.

– Det gjøres vitneavhør og tekniske undersøkelser, og politiet henter inn bilder fra forskjellige overvåkningskameraer i området der mannen ble funnet død, opplyser sjefanklager Tomas Lindstrand på pressekonferansen.

Taimour Abdulwahab

Denne mannen er trolig selvmordsbomberen i Stockholm. Les om mannen i lenken til venstre.

Foto: Afp

Politiet gjennomfører også en obduksjon av gjerningsmannen, som de mener de er 98 prosent sikre på hvem er.

– Vi er 98 prosent sikre på hvem mannen er, men vi har ingen DNA-prøver som kan bekrefte det helt, opplyser Lindstrand.

Heller ingen i familien har så langt bekreftet identiteten til gjerningsmannen.

Helt ukjent for politiet

Om gjerningsmannen bekrefter Lindstrand så langt han kan at mannen er født i 1981 og opprinnelig kommer fra et eller flere land i Midtøsten. Mannen ble svensk statsborger i 1992 og har bodd flere år i Sverige og England.

– Han var helt ukjent for det svenske sikkerhetspolitiet, Säpo, sier Lindstrand på pressekonferansen.

Bilen som eksploderte før mannen ble funnet død, kan knyttes til gjerningsmannen. Ifølge politiet kjøpte mannen bilen i slutten av november i år.

Les også: Selvmordsbomberen planla tre angrep

Hadde bomber i sekken og i hendene

Gjerningsmannen hadde et bombebelte på seg, en ryggsekk med en bombe og en trykkoker-lignende gjenstand som han bar på.

– Politet tror at en feil førte til at bombene ble utløst da de gikk av, og at dette førte til at han døde da han døde, opplyser Lindstrand.

– Vi vet ikke hvor han skulle med gjenstandene, men det er rimelig å spekulere i at han var på vei til et sted med mye folk. Det var i julehandelen, og det går an å gjette at han var på vei til et kjøpesenter, sier Lindstrand.

Regner med at det finnes medhjelpere

Lindstrand utelukker heller ikke at mannen hadde hjelpere, men at han var alene i å utføre udåden.

– Vi vet at det ofte pleier å være flere personer innblandet, og bortsett fra at selve eksplosjonene ble mislykkede, var det ganske godt planlagt, sier Lindstrand.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt