Hopp til innhold

832 døde etter jordskjelv og tsunami i Indonesia

Myndighetene frykter at antallet vil stige mye mer. Nesten alle de registrerte dødsfallene kommer fra bare én av de rammede byene.

Dramatiske opptak da bølgene treffer Palu

Dramatiske opptak da bølgene treffer Palu. Denne nye videoen viser øyeblikket da tsunamien for første gang kommer inn mot land.

Redningsmannskapene er ikke ferdige med søke gjennom de kollapsede bygningene i byen Palu.

Spesielt er frykten stor for å finne mange omkomme i byens største kjøpesenter. To hoteller og en moské har rast sammen.

Fra resten av de rammede områdene kommer det lite informasjon. Myndighetene har problemer med å få oversikt.

KAN SKJULE MANGE DØDE: Dette er restene av hotellet Roa-Roa. Det hadde åtte etasjer før skjelvet traff.

Så langt, er det meldt om elleve omkomme i byen Donggala. Det finnes video av raserte bygninger i denne byen som lå nærmere skjelvets episenter.

Donggala ble også rammet av tsunamibølger.

Alle de andre omkomme er registrert i byen Palu.

INDONESIA-QUAKE/

REDDET ETTER TRE DØGN: Denne ungen kvinnen fikk hjelp på søndag. Hun hadde blitt fanget i en kollapset bygning under jordskjelvet på fredag.

Foto: ANTARA FOTO / Reuters

Hører rop om hjelp

Ap skriver at hjelpemannskapene som forsøker å komme inn i restene av det rammede Roa-Roa hotellet, fortsatt kan høre folk skrike.

De ber om hjelp fra ruinene, tre dager etter at skjelvet inntraff.

– Det kan være så mange som femti mennesker som fortsatt er i live der inne, sier lederen for landets katastrofemyndigheter, Muhammad Syaugi.

Regionen ble rammet klokken 12:02 norsk tid fredag. Kort tid senere kom de ødeleggende tsunamibølgene.

APTOPIX Indonesia Earthquake

FLERE TUSEN SKADDE: Ett barn får hjelp av militært helsepersonell. Det er vanskelig for myndighetene å gi hjelp fordi sykehusene også fikk skader under jordskjelvet.

Foto: Tatan Syuflana / AP

Mistet kontakt med ektefelle og datter

En av de skadde som blir behandlet at personell fra forsvaret, vet ikke hva som har skjedd med sin kone og datter.

De tre var gjester i ett av hotellene som kollapset da det begynte å riste.

– Jeg ble presset mot en vegg. Jeg hørte min kone rope på hjelp. Så ble det stille. Jeg vet ikke hva som har skjedd med de to. Jeg håper de er trygge, sier Dwi Haris.

Han har brudd i ryggen og i skulderen. Han og familien var i Palu for å delta i et bryllup.

LIVREDDE PÅ GRUNN AV ETTERSKJELV: I det siste døgnet har en rekke etterskjelv rammet Sulawesi. Folk er redde.

Forsvant i tsunamien

Til Ap forteller en 23 år gammel kvinne som bare bruker navnet Nina om hva som skjedde.

Hun arbeidet på et vaskeri nær kysten i Palu da jordskjelvet inntraff. Skjelvet ødela vaskeriet, og hun gikk hjem til sin mor og yngre bror.

– Vi forsøkte å finne et sted der vi ville være trygge, men så hørte vi folk rope at vannet kom, sier Nina.

– Vi tre løp, men vi ble skilt fra hverandre. Nå vet jeg ikke hvor min mor og bror er. jeg vet ikke hvordan jeg skal få informasjon. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre.

FIKK TO SLAG: Byen Palu ble først rammet av jordskjelvet, så kom tsunamien. Over 800 av de omkomne er registrert i denne byen alene.

Ødelagte veier og mobilmaster

Myndighetene sliter også med å få informasjon. Området som er rammet, den sentrale delen av øya Sulawesi har fra før sårbar infrastruktur.

Skjelvet slo ut både strømforsyning og kommunikasjon. Det fortsetter å hindre et effektivt hjelpearbeid, opplyser landets katastrofemyndigheter.

Rystelser Sentral-Sulawesi

RYSTET ET STORT OMRÅDE: Den røde feltet som er lagt over Sentral-Sulawesi, viser hvor rystelsene var størst. Innenfor den røde sonen er det forventet store ødeleggelser, men det er vanskelig å få oversikt. Palu er ikke inne i det røde området.

Foto: Google Earth

– Vi har ingen fullstendige rapporter fra noen av områdene som ble rammet, informerer talsmann for landets katastrofemyndigheter, Sutopo Purwo Nugroho, på en pressekonferanse søndag.

– Vi håper at overvåkingssatellitter vil krysse over området slik at vi kan få bilder. Da kan vi planlegge hjelpen bedre, sier Nugroho.

Dramatisk video fra Twitter viser hvordan hus, trær og skog velter sammen under jordskjelvet i Indonesia. Videoen er blant annet delt av Sutopo Purwo Nugroho, talsmann for landets katastrofemyndigheter.

Dramatisk video fra Twitter viser hvordan hus, trær og skog velter sammen under jordskjelvet og tsunamien i Indonesia. Videoen er blant annet delt av Sutopo Purwo Nugroho, talsmann for landets katastrofemyndigheter.

SISTE NYTT

Siste nytt