Hopp til innhold

Dømte 529 fra samme landsby til døden – vil ha omkamp

KAIRO (NRK): I Egypt starter en ny runde i rettssaken der 529 mennesker ble dømt til døden, og de kommer alle fra samme landsby. Mange familiemedlemmer venter nå spent på om dommen kan omgjøres.

529 dømt til døden i Egypt

Tilhengere av tidligere president Mohammed Morsi tiltales i hopetall for forbrytelser i forbindelse med opptøyene i Egypt i fjor sommer.

Foto: Heba Khamis / Ap

Maha forsøker å være modig, men det tar på. Mannen hennes Ahmed Eid sitter på dødscelle her i Egypt. Han er en av de 529 som har fått dødsdom.

Fikk nervøst sammenbrudd

– Jeg fikk et nervøst sammenbrudd og jeg kunne ikke sove uten sovepiller og etter det vet jeg ikke hva som hendte, forteller hun om opplevelsen da mannens dødsdom kom.

Eid Ahmed er faren til Ahmed Eid, som er en av de som er dømt til døden i Egypt

Eid Ahmed snakker om etnisk rensing i Egypt.

Foto: Sigurd Falkenberg Mikkelsen / NRK

Og hun skjønner ikke hvorfor han sitter der. Han var bare forsvarsadvokaten til andre tiltalte og hun hevder han hverken deltok i opptøyer eller tilhører muslimske brorskapet.

– Jeg trodde aldri han ville få en slik dom. Jeg trodde dommeren vil se at han var forsvarsadvokat for de andre tiltalte. Jeg trodde han skulle slippe fri, ikke dømmes, sier Maha til NRK.

Det er tomt i deres leilighet nå, men i underetasjen der andre familiemedlemmer er samlet er det mer liv. Faren sier myndighetene driver en kampanje mot Det muslimske brorskapet.

– Min mening er helt ærlig at de driver en etnisk rensing av Det muslimske brorskapet, sier Eid Ahmed.

Største massedødsdommen

Matai var en gang en anonym og normal egyptisk landsby. Nå er den verdenskjent etter den største massedødsdommen i moderne tid.

Dødsdommene kom etter opptøyer og drapet på en politimann i byen i august i fjor. Opptøyene kom etter at egyptiske sikkerhetsstyrker rykket inn på Rabaa-plassen i Kairo hvor det Det muslimske brorskapet demonstrerte mot kuppet.

Maha forsøker å være modig, men det tar på. Mannen hennes Ahmed Eid sitter på dødscelle her i Egypt. Han er en av de 529 som har fått dødsdom.

Video: Mannen til Maha, Ahmed Eid, er en av de 529 som er dødt til døden i Egypt.

Men det ble aldri ført noe sak som viste hvordan de 529 dødsdømte er knyttet til saken. De ble dømt for å ha planlagt å ta livet av politimannen Mostafa al-Attar, men hans kone har hevdet at bare to av de 529 er knyttet til den saken, ifølge den engelske avisen The Guardian.

Dødsdommen ble avsagt etter to dager, uten at forsvarsadvokaten fikk ført noen sak. Advokatforeningen i Minya-provinsen boikotter hele rettssaken i protest mot måten saken har blitt ført på.

– Jeg møtte dommeren bare tre dager før rettssaken. Han er kjent for å gi harde dommer og ha en narsisstisk personlighet. Han har også et stort temperament. Men jeg hadde aldri forventet en slik dom, sier Tarek Fouda, nestleder i Advokatforeningen til NRK.

Han har ikke noe imot strenge dommer, og støtter det nye regimet i Egypt, men han håper at dommeren i saken vil bli avsatt og spesialdomstolen oppløst. Fram til det vil de boikotte rettssaken.

– Det er faktisk bedre for de tiltalte for når advokatene ikke kommer må saken opp igjen uten at den går videre til ankedomstolen, sier han.

SISTE NYTT

Siste nytt