NRK Meny
Normal

Minst 500 nordmenn rammet av flystreik i Spania

Nesten hele det spanske luftrommet er stengt etter at flygelederne på en rekke flyplasser meldte seg syke. Minst 500 nordmenn er rammet av streiken.

Flyplass Teneriffe

Passasjerer ved en flyplass på den spanske øya Tenerife venter på å høre hva som skjer med flyvningene deres.

Foto: DESIREE MARTIN / Afp

Luftrommet ble stengt etter at flygelederne på en rekke flyplasser meldte seg syke fredag. Streiken skal vare frem til klokken ett i natt norsk tid. Minst 540 nordmenn er rammet av streiken.

LES OGSÅ: Dine flyrettigheter under streiken

Ifølge AFP har flyene begynt å gå igjen fra Barcelona flyplass etter at halvparten av flygelederne dukket opp til kveldsskiftet.

158 passasjerer på bakken

– Vi har en flyvning som er berørt av dette. Et fly som skulle gått fra Las Palmas klokken 16.25 med 158 passasjerer ombord står på bakken, sier pressetalsmann Karl Peter Gombrii i Norwegian.

Også fly til Sverige rammes av streiken.

– Vi har en flight fra Alicante til Stockholm med 176 passasjerer om bord. Det er et problem med denne flyvningen, siden mannskapet går ut i hviletid. Det betyr at passasjerene må overnatte på hotell i natt. Vi flyr dem hjem i morgen, sier Gombrii.

Mange flere kan bli rammet

Ifølge Gombrii vil mange blir rammet dersom flystreiken fortsetter lørdag.

– Vi har mange avganger til Spania på lørdager, så vi håper virkelig ikke streiken fortsetter. Da vil fryktelig mange bli rammet, sier han.

– Vi har fått oplyst at streiken varer til midnatt, og vi har ingen flyvninger som blir berørt av streiken, sier kommunikasjonskonsulent Monica Hovland i SAS til NRK.no.

Ryanair opplyser at 74 av deres planlagte avganger i kveld er kansellert. NRK har ikke lyktes å få tak i Ryanair i kveld.

Fredag kveld opplyser Avinor til Adressa at et fly fra Spanair som skulle ha dratt mot Las Palmas klokken 17.55, ikke har kommet seg i vei. De 200 reisende må derfor overnatte på Rice hotell i Stjørdal.

Ifølge Aftenposten har StarTour utsatt en flyving til Lanzarote. Ifølge informasjonssjef Elisabeth Larsen-Vonstett er de 185 passasjerene nå innlosjert på hotell på Gardermoen.

Barajas FLYPLASS mADRID

Passasjerer på Barajas flyplass i Madrid.

Foto: Daniel Ochoa de Olza / Ap

90 prosent møtte ikke på jobb

90 prosent av alle flyvelederne i Spania bestemte seg for ikke å møte opp på jobb i dag, skriver den spanske avisen El Mundo .

Ifølge spanske medier er 200 avganger og 250.000 passasjerer rammet av streiken. Regjeringen har nå gitt flygelederne en frist til kokken 21.30 i kveld om å komme tilbake på jobb.

Nå må alle som har vært hjemme fra jobb gjennom en legesjekk.

Det blir spekulert i flere spanske medier om at militæret kan komme til å ta over styringen av det spanske luftrommet, melder Elpais.es .

Iberia kansellert alle flyvninger

Det største spanske flyselskapet Iberia har kansellert alle sine flyvninger i dag.
Flyselskapet slo seg for en kort stund siden sammen med British Airways.

Bare på flyplassen Prat i Barcelona er 15.000 passasjerer rammet av den ulovlige streiken.

Det er knyttet stor spenning om kveldslaget med flygeledere som skal begynne klokken 22.00 dukker opp. Hvis det skjer vil det uansett ta en stund før alle de forsinkede flyene er i luften i igjen.

Bajaras flyplass i Madrid

Reisende venter på å reise ved Bajaras flyplass i Madrid.

Foto: DOMINIQUE FAGET / Afp

Koordinert aksjon

Sykmeldingene ser ut til å være en koordinert aksjon etter en krangel om arbeidstid.

Flyplassene i Madrid og på øygruppa Balearene er hardest rammet.

Flyplassoperatørselskapet AENA fordømmer aksjonen som har rammet over 100.000 flypassasjerer.

Værfaste nordmenn i London

Også i Storbritannia har mange nordmenn problemer med å komme seg avgårde med fly. Flere hundre nordmenn er værfast i London etter det kraftige snøværet som blant annet har ført til at flyplassen Gatwick har vært stengt i flere dager.

LES OGSÅ: Innstilte flyavganger på grunn av streik

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt