Hopp til innhold

Militæret overtar spansk flytrafikk

Militæret har tatt kontrollen over spansk flytrafikk etter at flygelederne gikk ut i streik.

Barcelona flyplass

Passasjerer på El Prat flyplass i Barcelona opplevde store forsinkelser i kveld, men nå skal flyene være igang igjen.

Foto: MANU FERNANDEZ / Ap

"Stranda" passasjerer ved Madrids Barajas flyplass.

'Stranda' passasjerer ved Madrids Barajas flyplass.

Foto: PAUL HANNA / Reuters
Alle fly ble kansellert eller utsatt i Spania

Alle fly ble kansellert eller utsatt i Spania

Foto: DESIREE MARTIN / Afp
Transportminister Jose Blanco er forbannet på de streikende

Transportminister Jose Blanco er forbannet på de streikende

Foto: JUAN MEDINA / REUTERS

Spanias statsminister Jose Luis Rodriguez Zapatero har gitt ordre til forsvarsdepartementet om å ta over all spansk flytrafikk frem til sivile flygeledere returnerer til arbeidet.

Sykmeldte seg

90 prosent av alle spanske flygeledere bestemte seg for å sykmelde seg fredag som del av en aksjon, og hele det spanske luftrommet bortsett fra over Andalucia stengte.

LES: Dine flyrettigheter under streiken

Ifølge nyhetsbyrået AFP har flyene fra Barcelona begynt å gå igjen etter at rundt halvparten av flygelederne møtte på jobb igjen.

Spanske myndigheter satte en frist til klokken ett norsk tid om at aksjonen skulle avblåses og truet med legesjekk av alle flyvelederne.

Spanske myndigheter gikk fredag hardt ut mot flygelederne, og transportminister Jose Blanco beskyldte flygelederne for utpressing.

– Vi vil ikke tillate denne formen for utpressing hvor vanlige borgere tas som gisler, sa han.

Statsminister Jose Luis Rodriguez Zapatero advarte om at det kunne bli aktuelt å la militæret overta kontrollen over flytrafikken, og på kvelden ble det klart at regjeringen gjorde alvor av trusselen.

Nordmenn rammet

Minst 540 nordmenn er rammet av streiken.

LES OGSÅ: Minst 500 nordmenn rammet av flystreik i Spania

Norwegian har et fly som skulle gått fra Las Palmas klokken 16.25 med 158 passasjerer ombord står på bakken. På Værnes lufthavn i Trondheim har 200 passasjerer som skulle ha vært i Spania tatt inn på hotell.

– Vi har en flyvning som er berørt av dette. Et fly som skulle gått fra Las Palmas klokken 16.25 med 158 passasjerer ombord står på bakken, sier pressetalsmann Karl Peter Gombrii i Norwegian.

Ifølge informasjonssjef Elisabeth Larsen-Vonstett er 185 passasjer som skulle til Spania nå innlosjert på hotell på Gardermoen.

Ryanair opplyser at 74 av deres planlagte avganger i kveld er kansellert. NRK har ikke lyktes å få tak i Ryanair i kveld.

SISTE NYTT

Siste nytt