34 døde under kraftige sammenstøt

Ni politimenn og 25 demonstranter døde under kraftige sammenstøt etter protester mot oljeutvinning i den peruanske delen av Amazonas.

Video nsps_upload_2009_6_6_12_15_38_519.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Trykk på bildet for å se video fra opprøret.

Uroen brøt ut da 400 politimenn forsøkte å fjerne en veisperring som 5.000 innbyggere hadde bygd med tømmerstokker og steiner i Utcubamba-provinsen i forrige uke.

- Våre protester har pågått i 54 dager uten vold, inntil i går da myndighetene beordret drapet på våre brødre, sier leder i Aidesep, organisasjonen for urbefolkningen i området, Alberto Pizango.

38 politifolk tatt til fange

Protestlederne sier at politiet åpnet ild mot dem fra helikoptre, mens politiet sier det var demonstrantene som angrep politiet med våpen og satte fyr på offentlige bygninger.

Senere meldte rasende stammeledere at de hadde tatt 38 politifolk som gisler, og de truet med å sette fyr på en pumpestasjon som tilhører oljeselskapet Petroperu.

Opphever restriksjoner

Urfolk i Peru i protester

Urfolket i peruanske Amazonas, før sammentstøtene med polititet tok til.

Foto: STR / REUTERS

Indianerne protesterer mot at regjeringen til president Alan García vil oppheve restriksjoner mot gruvevirksomhet, oljeleting, tømmerhogst og kommersielt landbruk i regnskogen.

Loven, som García undertegnet i fjor, har som formål å lokke olje- og gruveselskaper og andre til å investere i Amazonas-området.

Krisen er den verste García har stått overfor siden han ble president for to år siden. Den illustrerer den dype konflikten mellom elitene i Lima og fattige indianergrupper på landsbygda.

SISTE NYTT

Siste nytt