Hopp til innhold

30 planlagte terroraksjoner

Den britiske etterretningen kjenner til nesten 30 planlagte terroraksjoner på britisk jord. Det hevder MI5-sjef, Eliza Manningham-Buller.

- Terrorisme vil prege minst en generasjon briter, og er en voksende trussel, sier hun.

En av de sjeldne talene til den mektige MI5-sjefen ble i dag lagt ut på etterretningstjenestens hjemmeside.

Les hele talen til MI5-sjefen  

Eliza Manningham-Buller
Foto: ANDREW STUART / AFP

  Der sier Eliza Manningham-Buller at MI5 følger tett rundt 200 nettverk eller terrorgrupper med over 1600 medlemmer.

Radikale selvmordsbombere

Hundrevis av unge britiske muslimer blir radikalisert, lokket og lært opp til å bli selvmordsaksjonister, sier hun.

Årsakene til radikaliseringen er mange, men Al-Qaida har selv uttalt at 50 prosent av krigen utføres i media. Unge britiske muslimer blir inspirert av videoer på fjernsyn og internett, mener MI5-sjefen.

 Hun frykter  også framtidige terroraksjoner med kjemiske, bakteriologiske eller kjernefysiske materialer.

- Morgendagens trussel er kjemisk

– I dag ser vi bruk av hjemmelagde, improviserte eksplosiver. Morgendagens trussel kan, og jeg tror vil, inkludere inkludere bruk av kjemiske, bakteriologiske og radioaktive materialer, kanskje til og med kjernefysisk teknologi, sa hun.

- Jeg snakker ikke som politiker, men en som har vært profesjonell etterretningsoffiser i 32 år. Jeg tror vi må leve med alvorlige terrortrusler i Storbritannia i mer enn en generasjon til, sier Manningham-Buller i talen.

Fem storaksjoner stanset

Siden terrorbombene i London i fjor sommer har britisk politi og etterretning stanset fem planlagte store terroraksjoner på britisk jord.

– Mine offiserer følger 200 grupper eller nettverk meget tett. De omfatter 1600 identifiserte personer, og det kan være mange vi ikke kjenner til , som er aktivt planlegger eller tilrettelegger terrorhandlinger her eller i utlandet, sa MI5-sjefen.

Noen av nettverkene er styrt av Al-Qaida fra Pakistan, andre er løsere tilknyttet og inspirert av Osama bin Ladens terrornettverk.

- Noen av dem er opptatt av å drepe flest mulig, andre leter etter måter å ødelegge vår økonomi på, sier Manningham-Buller.

Støtte fra Blair

Storbritannias statsminister Tony Blair gir MI5-sjefen full støtte i hennes vurderinger av terrortrusselen i Storbritannia.

- Dette er en trussel som har utviklet seg over lengre tid og som vi må ta alvorlig, sier Blair.

 

 

SISTE NYTT

Siste nytt

Utenriksminister i USA, Anthony Blinken, i Oslo 1. juni 2023.

Blinken til NRK om Ukraina-varsling: – Eg skulle ønske vi tok feil

Fleire månader før Russland gjekk til full krig mot Ukraina, visste Antony Blinken at noko kom til å skje. I eit eksklusivt intervju fortel han om tida før det small.