Hopp til innhold

Kamphelikopteret fyrte løs i folkemengden

Kamphelikopteret fra USA fyrte løs mot journalister og sivile i Bagdad. Nå har noen lagt ut videoen på nettet.

Iraq Shooting

Videoen viser hvordan amerikanske soldater uprovosert begynner å skyte mot en gruppe irakiske sivile.

Nettstedet WikiLeaks offentliggjorde mandag det som skal være et videoopptak av et kontroversielt angrep som ble utført av USAs militærstyrker i Irak i 2007.

Videoen er lagt ut på collateralmurder.org . (ekstern lenke)

Videoopptaket er gjort av USAs styrker i Irak og viser de vilkårlige drapene på et titall personer i et forsted i Iraks hovedstad Bagdad, melder WikiLeaks.
Opptaket skal ha blitt gjort fra Apache-helikopteret som

angrepet ble utført fra i juli 2007. Et titall sivilister ble ifølge WikiLeaks drept i angrepet, som tilsynelatende skal ha vært uprovosert.

Drepte mellom 10 og 15 personer

Videoen viser også hvordan én person overlever angrepet. Dette skal, ifølge nettstedet være én av to journalister fra Reuters som laget reportasje på stedet. Etter en stund dukker det opp en varebil som forsøker å hjelpe den sårede mannen.

Da åpner helikopteret ild nok en gang, til tross for at videoen ikke viser annet enn at personene i varebilen forsøker å hjelpe den sårede mannen.

Får ikke opptakene

Reuters har uten hell forsøkt å få tilgang til opptaket, og ifølge WikiLeaks er det tjenestemenn i militæret i USA som nå har lekket det.

Journalist Ahmad Sahib i nyhetsbyrået AFP var i samme område som de to Reuters-reporterne. Han var på vei til samme sted, men hadde blitt sittende fast i trafikken.

Skjermdump Collaternalmurder.org

Videoen er lagt ut på Collateralmurder.com

– De hadde ankommet stedet og begynt å ta bilder, så begynte det å samle seg en folkemengde. Det så ut som om helikopterne fra USA skjøt mot en hver folkeansamling i området, for når vi gikk ut av bilen og begynte å ta bilder, samlet det seg mennesker rundt oss også. Da begynte helikopterne fra USA å skyte igjen.

Amerikanske styresmakter har ikke uttalt seg om saken, og videoopptakets ekthet er ikke stadfestet av uavhengige kilder.

REUTERS-IRAQ/DEATHS

Sjåfør Saeed Chmagh (t.v.) og fotograf Namir Noor-Eldeen ble drept i angrepet.

Foto: Reuters / REUTERS

SISTE NYTT

Siste nytt

Nordmann i granatdrama i oversvømte Kherson

Frederik Guttormsen og andre frivillige i Ukraina forteller at de har blitt beskutt flere ganger. Fredag ​​skal de ha blitt beskutt med granater.