NRK Meny
Normal

20 familiemedlemmer drept på Gaza

GAZA/OSLO (NRK): Bare noen timer før våpenhvilen trådde i kraft i natt ble 20 medlemmer av en palestinsk familie drept i et israelsk angrep.

Begravelse i Gaza

Slektninger av al-Najar-familien i begravelsen av noen av de 18 familiemedlemmene som ble drept i et israelsk angrep på Khan Younis i natt.

Foto: Ibraheem Abu Mustafa / Reuters

Såret palestiner

Et såret medlem av al-Najar-familien utenfor huset der 20 medlemmer av familien hans ble drept i morges.

Foto: Ibraheem Abu Mustafa / Reuters

Palestinske helsemyndigheter opplyser at huset til al-Najar-familien ble bombet av israelske rett før våpenhvilen trådde i kraft klokken sju i morges (norsk tid).

Det var 23 personer inne i huset i Khan Younis på Gaza-stripen da angrepet skjedde da familien akkurat var ferdige med Sohour, den tradisjonelle frokosten muslimer spiser under den muslimske fastemåneden ramadan.

– De angrep oss da vi var ferdige med å spise Sohour. Mange ble drept, bare tre av familien på 23 overlevde. Det er tre igjen. Meg, Hussein og min onkel, sier Mohammed al-Najar til nyhetsbyrået Ap.

Minst til av de 20 drepte var barn. Dermed har over 200 barn blitt drept i det snart tre uker lange israelske angrepet på Gaza.

Tragedien til familien al-Najar er den verste som har rammet en enkel familie i løpet av det israelske angrepet.

Familien al-Najar hadde nettopp flyttet til huset i Khan Younis fordi de var redde for å oppholde seg i hjemmet i landsbyen Khouza der det har foregått kraftige kamper den siste tiden.

Artikkelen fortsetter under bildegalleriet.

Trekker lik ut av ruinene

Redningsarbeidere på Gaza arbeider hardt under dagens våpenhvile med å grave ut lik av sønderbombede hus rundt om i området.

Så langt er det meldt om at redningsarbeidere har trukket ut over 1000 lik av de sønderbombede bygningene.

Dermed har antall drepte palestinere kommet opp i over 1000 i det nå snart tre uker lange israelske angrepet. 80 prosent av de drepte er ifølge FN sivile.

I tillegg er 6.000 såret, skriver det tyske nyhetsbyrået DPA. 37 israelske soldater er drept i angrepet.

Gråt og sorg

Fortvilet palestinsk kvinne

En fortvilet palestinsk kvinne i Beit Hanoun etter at hun i dag oppdaget at hjemmet hennes er fullstendig rasert i de israelske angrepene.

Foto: MOHAMMED ABED / AFP
Sanura Aref

Sanura Aref i restene av sitt ødelagte hjem.

Foto: Håvard G. Hagen / NRK

Under våpenhvilen har innbyggerne på Gaza-stripen igjen turt å bevege seg ut i gatene, både for å handle inn mat og for å se på ødeleggelsene etter det israelske angrepet.

Nyhetsbyrået Reuters forteller om flere mennesker som har våget seg ut i gatene, bare for å se at hjemmene deres er fullstendig ødelagt.

I Beit Hanoun stod en mann på grushaugen, restene av det som en gang hadde vært hans hjem, mens han snakket med slektninger i telefon: «Jeg er her. Det er forsvunnet, hele huset er forsvunnet.»

Lignende scener har i dag utspilt seg over hele Gaza. Menn, kvinner og barn har stått med tårer i øynene mens de har sett på restene av det som en gang var hjemmene deres.

Mange har gravd i ruinene for å finne noen gjenstander og deretter pakket tepper, møbler og klær inn i drosjer, lastebiler og eselkjerrer for å ta med seg de dit nå bor.

En av dem som har kommet for å sjekke hjemmet og hente klær til barna er Sanura Aref.

– Vi er hjemløse. Jeg kommer hjem og finner huset mitt ødelagt, Hva kan jeg gjøre, sier hun fortvilet til NRK.

Hun forteller at de ikke rakk å få med seg noe da de måtte rømme huset.

– Vi måtte løpe fra huset. Jeg kunne ikke ta med meg noe. Ikke penger, ingen ting, vi bare løp. Jeg har tapt all mine penger og alle mine ting. Jeg har ingenting, sier Sanura Aref.

Hun får følge av en annen kvinne som står midt i en de mange ruinhaugene.

– Gud vil straffe de som gjorde dette. Det er urettferdig, det er sivile og barn, sier Madjade Souqay til NRK i steinhaugen rett ved der hun hadde sitt hjem.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Palestiner med ødelagt ambulanse

En palestinsk helsearbeider viser frem restene av en ambulanse fra Den røde halvmåne som ble ødelagt i et israelsk angrep fredag.

Foto: Lefteris Pitarakis / Ap

Handler inn til id-feiring

Markedet i Gaza by var stappfullt av mennesker som benyttet sjansen til å kjøpe seg mat og andre nødvendige varer.

Mange handlet inn mat og pene klær som de skal bruke når de feirer id al-fitr, den tradisjonelle festen som markerer slutten på fastemåneden ramadan.

I den muslimske verden er id al-fitr den viktigste høytiden, men innbyggerne på Gaza tror ikke det blir så mye å feire når id begynner mandag.

Kvinne og stridsvogn

Hagit, en israelsk kvinne, poserte fredag foran en Merkata-stridsvogn etter å ha sagt farvel til sin sønn da han sluttet se til sin avdeling ved grensen mellom Israel og Gaza.

Foto: GIL COHEN-MAGEN / AFP

– For oss kommer id til å bli en ny dag med krig, en ny dag med sorg. Jeg håper det slutter før vi mister flere mennesker, sa Shaima Mahmoud til Reuters mens hun var ute og handlet inn festklær til sine fire år gamle datter.

– Kan trappe opp krigen

Den israelske regjeringen sier imidlertid at den kan komme til å trappe opp aksjonen i Gaza ytterligere.

– Dere må være forberedt på at vi snart kan komme til å gi den israelske hæren ordre om å trappe opp bakkeoperasjonen kraftig, sier den israelske forsvarsministeren Moshe Yaalon.

Konflikten på Gaza har også ført til at spenningen øker på Vestbredden. Helsepersonell sier at åtte palestinere ble drept fredag i byene Hebron og Nablus.

Ødelagte bygninger i Gaza

Bare hauger av stein er igjen av bygningene i Shejaiya-distriktet i Gaza by etter 19 dager med israelsk abonnement.

Foto: MAHMUD HAMS / AFP

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt