NRK Meny
Normal

Svensk observatør tatt til fange i Ukraina

Prorussiske separatister i Slavjansk har tatt en gruppe OSSE-observatører til fange, opplyser det ukrainske innenriksdepartementet. En av de bortførte skal være svensk.

Ukrainsk militære sjekker biler ved et kontrollpunkt øst for Slavjansk

Ukrainsk militære sjekker biler ved et kontrollpunkt øst for Slavjansk.

Foto: MARKO DJURICA / Reuters

Opprørere stanset i kveld bussen til observatørene fra Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE), og de skal nå holdes i en bygning i byen, som kontrolleres av prorussiske separatister.

– Nær innkjøringen til Slavjansk stoppet ukjente personer bussen. Den hadde 13 personer om bord, inkludert sju OSSE-representanter, fem representanter for Ukrainas væpnede styrker og sjåføren. Forhandlinger pågår for at de skal slippe fri, heter det i en uttalelse fra ukrainske myndigheter.

Svensk observatør

I kveld opplyser det tyske utenriksdepartementet at 13 OSSE-observatører er tatt til fange, og at det er fire tyskere blant dem. De holdes i en bygning som holdes av prorussiske separatister, blir det opplyst.

Nyhetsbyrået Reuters melder at deltagerne i observatørgruppen fra OSSE kommer fra Tyskland, Tsjekkia, Polen, Sverige og Danmark.

Ifølge Aftonbladet er en av de bortførte OSSE-representantene svensk.

Dette bekreftes også av Sveriges utenriksminister Carl Bildt på Twitter, der han krever at de løslates umiddelbart.

Ukrainske soldatar har omringet Sjavjansk og blokkerer alle veier inn og ut av området.

Laster Twitter-innhold

I går ble den amerikanske Vice-journalisten Simon Ostrovsky sluppet fri etter å ha blitt kidnappet i det samme området.

Ifølge KyivPost ble 16 mennesker, deriblant flere journalister, holdt mot deres vilje i Øst-Ukraina, før dagens OSSE-bortføring.

Spionasjeanklager

Lederen for separatistene i Slavjansk sier at de tror det er en spion for myndighetene i Kiev i gruppen, melder nyhetsbyrået Reuters.

Tidligere på dagen opplyste det tyske forsvarsdepartementet at det ikke hadde klart å få kontakt med observatørene.

Observatørgruppen fra OSSE består av tre tyske militære, en tysk tolk og militære observatører fra Tsjekkia, Polen, Sverige og Danmark, skriver Reuters.

Ukrainske soldater har omringet Slavjansk og blokkerer alle veier ut og inn av området, og det ukrainske innenriksdepartementet forhandler nå med separatistene, uten at det foreløpig har ført frem.

Laster Twitter-innhold

Overgir seg ikke

De prorussiske opprørerne som kontrollerer byen, sa fredag at de aldri vil overgi seg og gi fra seg byen frivillig.

– Vi vil ikke oppgi byen. Vi vil holde ut så lenge som mulig. Byen er beleiret og vi er klare til å forsvare den, sa den selvutnevnte ordføreren og separatistlederen Vjatsjeslav Ponomarjov på en pressekonferanse.

Ukrainske styrker rykket torsdag morgen inn i byen, og opp mot fem personer ble drept i militæraksjonen. Etter noen timer trakk imidlertid de ukrainske soldatene seg tilbake fra byen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt