Hopp til innhold

Amerikansk politikere åpner for våpen-hjelp til Ukraina

Mens Ukrainas fortsetter sine «antiterror»-aksjoner i øst, åpner amerikanske politikere for å sende våpen til det kriserammede landet.

Senator Carl Levin

Leder for den amerikanske Senatets forsvarskomite Carl Levin (D) åpner for å sende våpen til de Ukrainske militærstyrkene som kjemper en «antiterroraksjon» øst i landet.

Foto: WIN MCNAMEE / Afp

I dag innledet ukrainske myndigheter det de kaller «fase to» i sin «antiterroraksjon» mot de prorussiske separatistene i Øst-Ukraina.

Samtidig samler landets støttespillere i USA og EU rundt nye sanksjoner mot Russland som de mener legger et for stort press på sitt naboland i sørvest.

– USAs president besluttet i dag at vi er klare til å iverksette nye sanksjoner mot Russland som en konsekvens av russernes siste handlinger, heter det i en uttalelse fra Det hvite hus.

USA, Storbritannia, Frankrike, Tyskland og Italia ble i dag enige om at Russland ikke har levd opp Genève-avtalen, noe som vil føre til nye og skarpere reaksjoner.

Våpen og ammunisjon

Nå åpner også enkelte amerikanske politikere for at USA burde sende militærhjelp til Ukraina, tillegg til den økonomiske hjelpen som de allerede har bevilget.

– Hvis Ukraina trenger våpen og ammunisjon så bør vi skaffe dem det. Vi bør også sende over drivstoff og sikkerhetsutstyr til de militære kjøretøyene og personell, sier den demokratiske senatoren og lederen for Senatets forsvarskomite, Carl Levin i dag.

Kontrollpost øst for Slavjansk

Øst for Slavjansk har ukrainske styrker satt opp kontrollposter.

Foto: MARKO DJURICA / Reuters

I går besluttet Det hvite hus å bevilge 8 millioner dollar (48 millioner kroner) i såkalt «ikke-dødelig» militært utstyr. Det dreier seg hovedsakelig om penger til blant annet skuddsikre vester, radioutstyr og kjøretøyer.

Nye sanksjoner

Nå åpner som sagt flere EU-land for å innføre enda strengere sanksjoner mot den mektige naboen i øst.

Tysklands statsminister Angela Merkel sier hun er skuffet over Russlands oppførsel etter avtalen om en nedtrapping av konflikten fra Genève torsdag forrige uke. Fredag ringte hun til Putin for å uttrykke sin bekymring.

– Jeg snakket med den russiske presidenten i morges. Jeg gjorde det igjen klart at Ukraina har gjort en rekke grep for å implementere Genève-avtalen. På den annen side kan jeg ikke se noen russisk støtte til avtalen, noe som kunne hatt en påvirkning på separatistene i Ukraina, sa Merkel.

– Vi er derfor nødt til å reagere. Dette vil være en felles reaksjon fra Europa og G7. På grunn av mangelen på framgang må vi vurdere nye sanksjoner, la hun til.

Inne kort tid skal det være samtaler mellom EU-landenes utenriksministre.

Ifølge Frankrike så skal EU og USA innføre nye sanksjoner mot Russland, og landene ber russerne om å kutte ut truslene mot Ukraina.

Russland på sin side sier de ønsker å gå inn i en «upartisk og konstruktiv» dialog med USA «med mål om å normalisere situasjonen i Ukraina», ifølge en talsmann for russisk UD.

SISTE NYTT

Siste nytt