NRK Meny
Normal

Etterforsker krigsforbrytelser i Ukraina

Den internasjonale straffedomstolen i Haag vil etterforske brudd på menneskeheten i perioden før og etter at Ukrainas president Viktor Janukovitsj ble avsatt. Samtidig fortsetter Ukrainas offensiv mot de prorussiske separatistene i Øst-Ukraina.

Ukraina ICC

Demonstranter beskytter seg selv i sammenstøt med opprørspolitiet i Kiev 19. januar i år. Nå skal Den internasjonale straffedomstolen etterforske om det ble begått krigsforbrytelser i forkant og etterkant av avsettelsen av president Viktor Janukovitsj.

Foto: GENYA SAVILOV / Afp

Fredag skal ukrainske myndigheter ha iverksatt andre etappe av det de kaller for en «antiterroroperasjon» mot de prorussiske separatistene øst i landet.

Krisen mellom Ukraina og Russland tilspisset seg ytterligere denne uken etter at flere ble drept øst i landet.

Russland reagerte med å true om konsekvenser for hendelsene. Samtidig innledet russerne en ny militærøvelse nær grensen til Ukraina.

Urolighetene har nå spredd seg vestover og natt til fredag eksploderte en gjenstand ved den ukrainske byen Odessa. Syv mennesker ble skadd.

Litt senere på formiddagen skal et ukrainsk militært helikopter ha blitt beskutt i Kramatorsk i Øst-Ukraina. Der er det foreløpig ikke meldt om drepte.

«Andre etappe» av «antiterroroperasjon»

En rådgiver for Ukrainas president sier at spesialstyrker har iverksatt «andre fase» av operasjonen mot dem de kaller «terrorister», ukrainske, russisktalende separatister som har overtatt sentrale offentlige bygninger i byer øst i Ukraina.

Ifølge Ukrainas forsvarssjef Serhiy Pasjynsky skal styrkene nå ha opprettet en full blokade av byen Slavjansk.

Artikkelen fortsetter under bildet

Kontrollpost øst for Slavjansk

FULL BLOKADE AV SLAVJANSK: Ukrainske soldater ser på kjøretøy ved en kontrollpost i Malinivka, øst for Slavjansk. Ukrainske soldater drepte opp imot fem prorussiske separatister torsdag.

Foto: MARKO DJURICA / Reuters

Samtidig melder Reuters om at Russlands forsvarsminister Mykhailo Koval uttalte fredag at han er klar for «konstruktive og upartiske» samtaler.

«Håndsutstrekningen» kommer etter at USAs utenriksminister John Kerry torsdag anklaget Russland for ikke å ta konkrete steg for å etterleve Genève-avtalen med Ukraina som ble undertegnet forrige uke.

Militært helikopter eksploderte

Russiske styrker som utøver militærøvelser nær Ukrainas grenser denne uken skal ha befunnet seg nærmere enn én kilometer fra grensen. Luftfartøy skal ha vært med i øvelsene. Ifølge ukrainske nyhetsbyrået Interfax sier landets forsvarsminister Mykhailo Koval at Ukraina er klare til å stå imot enhver aggresjon.

Samtidig anklager Ukrainas statsminister Arsenij Jatsenjuk Russland for å ønske å starte en tredje verdenskrig.

Et militært helikopter er beskutt mens det sto på bakken på en flyplass i nærheten av Kramatorsk øst i Ukraina. Ifølge det ukrainske forsvaret kom piloten seg ut av helikopteret, men ble likevel skadd.

Kramatorsk er en av flere byer i øst-Ukraina der væpnede prorussiske separatister har tatt kontroll over offentlige bygninger.

Rundt klokken 4 fredag natt gikk en eksplosiv gjenstand i lufta og skadet syv mennesker nær Odessa i Ukraina, melder Reuters.

Innbyggerne i byen har bygd mange slike kontrollposter nær Odessa. Formålet er å hindre prorussiske separatister fra å invadere byen fra Moldovas utbryterstat, Transnistria.

Artikkelen fortsetter under bildet

Mykhailo Koval

RUSSLAND I SIKTE: Ukrainas fungerende forsvarsminister Mykhailo Koval (høyre) sier ifølge nyhetsbyrået Interfax at de russiske styrkene har vært under en kilometer unna grensen til Ukraina. Her fra en militærøvelse i mars i år.

Foto: HODA EMAM / Reuters

Vil granske krigsforbrytelser i Ukraina

Den midlertidige regjeringen i Kiev har bedt om Den internasjonale straffedomstolen ICC (International Criminal Court) om en etterforskning inn i hendelsene før og etter avsettelsen av president Viktor Janukovitsj.

Siden Ukraina ikke er medlem av domstolen, har regjeringen høytidelig erklært at den godtar krigsdomstolens jurisdiksjon.

– Aktor ved ICC, Fatou Bensouda, har besluttet å innlede en foreløpig etterforskning av situasjonen i Ukraina for å fastslå hvorvidt kriteriene for en full etterforskning foreligger, skriver ICC i en pressemelding.

Påtalemyndigheten ved krigsdomstolen vil begynne etterforskning av mulige krigsforbrytelser begått i Ukraina.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt