NRK Meny
Normal

Hver natt krysser 1000 syrere grensa til Jordan

AL-RAMTHA, JORDAN (NRK): I ly av mørket krysser 1000 syriske flyktninger hver natt grensen til Jordan. Ifølge FN befinner det seg flere hundretusen mennesker som nå forsøker å ta seg ut av det borgerkrigsherjede landet. Det kan føre til et nytt kaos i nabolandene.

AL-RAMTHA, JORDAN (NRK): I ly av mørket krysser 1000 syriske flyktninger hver natt grensen til Jordan. Ifølge FN befinner det seg flere hundretusen mennesker som nå forsøker å ta seg ut av det borgerkrigsherjede landet. Det kan føre til et nytt kaos i nabolandene.

Video: Adham Hussein al Nouri så hele hjembyen ligge i ruiner før han i natt kom seg i sikkerhet i Jordan.

Sigurd Falkenberg Mikkelsen

De gjør det med livet som innsats, for syriske regjeringsstyrker er fortsatt til stede i grenseområdene. Det blir nå flere og flere flyktninger og nabolandene sliter

– Alt er i ruiner

En gruppe forhutlede mennesker veksler mellom overstadig glede og tårer. NRK møter dem noen hundre meter unna den syriske grensen, på en jordansk militærpost. De har akkurat klart å ta seg over grensen.

– Det var veldig farlig. Jeg gikk til fots og er sliten nå, forteller en gammel mann som ønsker å være anonym.

– Da vi krysset grensen var det skyting og bombing rundt meg, forteller mannen før han fortsetter.

– Mitt hus er ødelagt og Homs er ødelagt.

Homs er hjembyen hans, men han lover at han skal til bak og da skal Bashar få se.

– Bare brystet mitt blir bra. Jeg er syk, så bare jeg blir frisk, sier han.

En som ikke er redd for å si navnet sitt er Adham Hussein al Nouri. Han kommer fra hovedstaden Damaskus og er en av de få unge mennene NRK treffer. De fleste andre er kvinner, barn og eldre.

– Alt er i ruiner. Det er bomber, granater og jagerfly overalt. Bashar al-Assad sier han slåss mot terroristene, men vi er bare vanlige folk, uten våpen. For hvis det er folk med våpen, så kan han slåss mot dem. Da ville vi ikke ha vært sinte, vi ville faktisk ha slåss med ham, forklarer han når jeg spør hvorfor han valgte å flykte.

Flyktningstrømmen øker

Han er ikke alene. Flyktningstrømmen ut av Syria øker for hver dag som går. Bare hit til Jordan kommer det om lag 1000 mennesker hver eneste dag, eller riktigere, 1000 mennesker per natt, for det er om natten de krysser.

Da har flyktningene best sjanse for å overleve grensepassasjen. De hjelpes ut av lokale, av smuglere eller av den frie syriske hæren når muligheten byr seg. Men de siste farlige meterne før de plukkes opp på jordansk side, må de gå alene.

På den andre siden av grensen anslår FNs flyktningorganisasjon UNHCR anslår at det befinner seg om lag 120.000 mennesker som er internt fordrevne og dette er mennesker som også kan begynne å flytte på seg.

– Det umiddelbare behovet her er å skape varme til folk. Vi driver akkurat nå en oppgradering av teltene slik at de kan få en varmekilde inn i teltene, forteller flyktninghjelpens landdirektør for Jordan, Karsten Hansen, som mener det internasjonale samfunn nå må stille opp.

– Det er klart antallet stiger så dramatisk som det gjør så skaper det utfordringer når det gjelder personell og materiell. Det hele ender da i et ressursspørsmål og om det finnes penger nok. Det er ekstremt viktig at giverlandene nå kommer opp med de pengene som skal til for å møte disse utfordringene, sier mannen som blant annet ansvaret for den store flyktningleiren Zaatari.

Totalt er rundt 2,5 millioner mennesker er blitt hjemløse og over 60.000 har mistet livet i den snart to år lange krigen. Totalt har over en halv millioner mennesker flyktet fra Syria og innen juni tror FN at tallet har økt til over en million.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt