10 skadd i flyktningdrama i Makedonia

Det har vært en ny dramatisk dag på grensen mellom Hellas og Makedonia. Minst ti flyktninger er skadd og makedonsk politi har brukt sjokkgranater og tåregass, ifølge nyhetsbyrået Reuters. Men i ettermiddag åpnet Makedonia sin grense for et tusentall flyktninger.

Tåregass mot flyktninger

Kaos og panikk blant flyktningene som prøver å komme seg over grensa fra Hellas til Makedonia. I dag er de blitt møtt med tåregass og sjokkgranater.

Foto: Reuters TV

Makedonske myndigheter besluttet i går å forsterke sitt vakthold av grensen mot Hellas, etter at tusener av flyktninger de siste dagene har prøvd å komme seg via Makedonia og videre nordover mot det rike Europa.

I dag har det vært dramatiske scener på den gresk-makedonske grensen, og politiet har brukt sjokkgranater og tåregass for å stanse flyktningene. Hjelpeorganisasjonen Leger uten grenser skriver i en pressemelding at den har behandlet 10 personer med skader etter bruk av sjokkgranater. (Se video fra Leger uten grenser nederst i saken)

Åpnet grensen

Den dramatiske situasjonen førte i ettermiddag til at makedonske myndigheter åpnet grensen for et tusentall flyktninger.

En makedonsk tjenestemann sier til telegrambyrået Reuters at myndighetene bare vil slippe inn så mange flyktninger som de har kapasitet til å gi en forsvarlig behandling.

Politi mot flyktninger i Makedonia

Makedonsk politi prøver å hindre desperate flyktninger å ta seg inn i landet.

Foto: ROBERT ATANASOVSKI / Afp

Dette gir likevel et nytt håp for de mange som nå befinner seg i et ingenmannsland i grenseområdet mellom Hellas og Makedonia.

Unntakstilstand

Flere tusen mennesker fra Midtøsten, Afrika og Asia, hvorav svært mange var syriske flyktninger, tilbrakte en kald natt i ingenmannsland mellom Makedonia og Hellas etter at myndighetene i Makedonia i går stengte grensene og erklærte unntakstilstand på grunn av flyktningkrisa i landet.

– På grunn av økt press på vår sørlige grense er det behov for en mer omfattende og effektiv kontroll i et område der vi har registrert ulovlige grensepasseringer fra gresk side, heter det i en pressemeldingen fra makedonske myndigheter torsdag.

I dag har politiet tatt i bruk pansrede kjøretøy og har lagt ut piggtråd over skinnegangene som flyktningene bruker for å komme seg fra Hellas til Makedonia.

40.000 den siste måneden

Det er registrert rundt 40.000 flyktninger som har passert gjennom Makedonia den siste måneden. Bare forrige uke kom 20.843 migranter til Hellas, ifølge FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR).

De fleste kommer fra Syria og Afghanistan, og målet er å komme seg til Ungarn, for da er inne i EU og det grenseløse Schengen-Europa.

Det store flertallet vil videre til andre land som Tyskland og Sverige. Tyskland venter at 800.000 flyktninger krysser over til landets grenser i år.

Leger uten grenser har filmet forholdene ved grensa til Makedonia.

Video: Leger uten grenser

SISTE NYTT

Siste nytt