Hopp til innhold

Makedonia erklærer unntakstilstand på grunn av flyktningkrisa

Myndighetene i Makedonia erklærte nå i ettermiddag unntakstilstand på grunn av flyktningkrisa i landet. Tusener av flyktninger prøver å komme seg fra Hellas via Makedonia til de rike EU-landene.

Hjerteskjærende

Frykt og fortvilelse preger flyktningene som nå befinner seg i det sørlige Makedonia.

Foto: Danmarks radio

– På grunn av økt press på vår sørlige grense er det behov for en mer omfattende og effektiv kontroll i et område der vi har registrert ulovlige grensepasseringer fra gresk side.

Den tørre pressemeldingen fra makedonske myndigheter nå i ettermiddag handler om et menneskelig drama, og om bilder som forferder en hel verden.

Tusener av mennesker har de siste dagene kjempet en desperat kamp for å komme seg med tog gjennom det tidligere Jugoslavia og derfra via Ungarn til det rike Europa.

Skjebnens togstasjon

Alles kamp mot alle

Hjerteskjærende scener på togstasjonen i grensebyen Gevgelija i Makedonia.

Foto: Danmarks Radio

De kommer fra Syria, Afghanistan og Irak, og de har den samme drømmen: Å komme seg til Tyskland, Østerrike eller Skandinavia, der de håper å få politisk asyl og å kunne begynne et nytt liv.

Og på jernbanestasjonen i den lille makedonske grensebyen Gevgelija er det alles kamp mot alle for å gjøre drømmen til virkelighet. Så snart et nytt tog kommer inn på perrongen starter en vill kamp om å komme med på den videre ferden nordover – mot grensa til EU-landet Ungarn, der det fortsatt er mulig å komme seg inn i Schengen – det grenseløse Europa.

Fanger i ingenmannsland

Et TV-team fra Danmarks Radio har de siste dagene dekke flyktningdramaet på grensen mellom Hellas og Makedonia og har formidlet den desperate stemningen.

– Vi er fanget i et ingenmannsland, sier Abdullah Bakkarah fra Syria.

I ingenmannsland

– Vi er fanget i et ingenmannsland, sier Abdullah Bakkarah, som har flyttet fra borgerkrigens Syria.

Foto: Dankarks Radio

– Vi kan ikke dra tilbake til Hellas, og det er ingen andre som vil ta imot oss. Så den eneste muligheten er å komme seg med et av togene til Beograd, og så på et etter annet vis ta oss frem til den ungarske grensen, sier den fortvilte flyktningen.

Kamp om plass på toget med flyktninger i Makedonia

Fortvilte flyktninger i Makedonia forsøker å komme seg på toget.

Flere soldater

Og det blir neppe lettere for Abdullah Bakkarak og tusener av andre flyktninger å komme seg gjennom Makedonia i tiden som kommer. For i ettermiddag erklærte altså landets myndigheter unntakstilstand – både på sin sørlige og sin nordlige grense.

– Ved å bringe inn enheter fra hæren håper vi å oppnå det vi ønsker: Å øke sikkerheten for våre borgere i de områdene der tallet på flyktninger nå er sterkt økende. Det vil også gi oss mulighet til en organisert mottak av asylsøknader fra dem som ønsker det, sier innenriksdepartementets talsmann Ivo Kotevski, til telegrambyrået Reuters.

Men flyktningene som sloss om å komme seg på toget i grensebyen Gevgelija ønsker ikke opphold i Makedonia. Deres drøm og mål er det rike Europa.

Vil til det rike Europa

Situasjonen for flyktningene blir neppe bedre etter at makedonske myndigheter i dag erklærte unntakstilstand i grenseområdene sine.

Foto: Danmarks Radio

– Europa må ta ansvar

Generalsekretær Jan Egeland i Flyktninghjelpen bekrefter at Makedonia nå opplever en voldsom gjennomstrømning fra Hellas.

– Det samme har Ungarn, og der prøver de å bygge murer. Dette er helt feil tilnærming. Det Europa må gjøre nå er to ulike ting, sier Egeland.

. Vi ma samarbeid om en felles hjelpe- og mottaksplan. Landene må dele ansvaret for å motta de asylsøkerne som kommer på en skikkelig måte. Og enda viktigere: Vi må ha en enorm satsing i de 6-7 landene som er utgangspunktet for alle disse fortvilede

Et samlet Europa må ta ansvar

- Vi må satse i de landene som er utgangspunkt for alle disse fortvilede.

Foto: Martial Trezzini / Ap

menneskene.

Halvparten kommer fra Syria og Afghanistan. Legger vi til Eritrea, Somalia og Nigeria så får vi to tredeler av alle som nå krysser Middelhavet. Hvorfor er det ikke mye mer innsats for å gi hjelp, beskyttelse og fredsarbeid fra et enhetlig Europa? spør Jan Egeland i Flyktninghjelpen.

SISTE NYTT

Siste nytt