- Verden har ikke sett maken til dette

JOHANNESBURG (NRK.no): I dag samles det som kan krype og gå av verdens statsledere i Johannesburg for å hylle Nelson Mandela. Det har lokalbefolkningen her gjort i dagesvis.

Maria og hennes familie

Maria Westlund og hennes familie. Mannen Lebo Malepa, Leano Malepa (4) og Lehumo Malepa (10 mnd)

Foto: Kristian Aanensen / NRK

Utenfor de to hjemmene til den ikoniske frihetskjemperen har det siden dødsbudskapet kom sent torsdag kveld vært sang og musikk i gatene.

–Jeg tror ikke man helt forstår hva Mandela betyr for folk fra Sør-Afrika og spesielt her i Soweto, sier svenske Maria Westlund til NRK.no, og hun burde forstå.

Avdøde Nelson Mandela minnes tirsdag under den offisielle seremonien på Johannesburg fotballstadionet FNB.

Se minneseremonien direkte fra klokka 08.30.

Sammen med sin man Lebo og sine to småbarn driver de et vandrehjem i Soweto ikke mange hundre meterne fra huset Mandela bodde i før han ble arrestert og dømt til livstid i fengsel i 1962.

Huset er nå blitt museum og har lenge vært en viktig samlingsted for ANC og deres støttespillere. I dette området av Johannesburg er det ikke mange kritiske røster til Sør-Afrikas ledende politiske parti.

Trist musikant utenfor huset til Mandela i Hougton

Trist musikant utenfor huset til Mandela i Hougthon.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

– Uvirkelig

– Alle her har lurt på hvordan de skal kunne hedre Nelson Mandela, så hver eneste dag dukker det opp noe nytt, sier hun mens hun og mannen diskuterer når en minnetavle, der man kan skrive sin siste hilsen og hyllest til Mandela, dukket opp.

– Den var ikke her for to dager siden, sier hun mens hun snur seg mot mannen, Lebo som holder deres 10-måneder gamle sønn på armen. Han er mer opptatt av storebror enn denne verdenslederne som bodde i nabolaget for mange titalls år siden.

– Selv om jeg har bodd her i mange år og kjenner alt det som Nelson Mandela stod for, så tror jeg at til og med jeg ikke klarer virkelig å kjenne på denne følelsen om hvordan det er når han nå virkelig har gått bort, sier Maria. Igjen kikker hun bort på mannen sin som vokste opp her.

– Det er nok mange her som nå virkelig kjenner at en viktig person i livet er borte.
På en annen kant av Johannesburg finnes det også et Mandela-hjem. Huset han bodde i etter at han slapp ut av fengsel i 1990. Dette nabolaget er mye mer fasjonabelt enn Soweto.

Tar bilder av sine egen blomster i blomsterhavet

Tar bilder av sine egen blomster i blomsterhavet.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

– Aldri en ny Mandela

I Hougthon spilles og synges det også, men de politiske appellene fra Soweto er borte. Her handler det ikke om politikk. Her handler det mer om ikonet Nelson Mandela.

– Det kommer aldri en ny Mandela, sier Chomba Mukuka, hun kom fra Zambia for 12 år siden på grunn av ham.

– Han har gjort så mye for mennesker som meg. For 12 år siden ville jeg bare være i nærheten av ham og reiste hit og fant meg arbeid ene og alene på grunn av Mandela, som i motsetning til mange andre i folkemengden har vanskelig for å holde tårene tilbake.

– Jeg klarer ikke beskrive hvordan jeg føler, jeg vil bare være her i nærheten av ham.

Rundt henne vokser blomsterhavet nesten minutt for minutt. De mange hundre fremmøtte tar bilder av hverandre og viser dem frem.

11.000 soldater

I dag skal Sør-Afrika vise seg frem for hele verden gjennom en storslått minneseremoni på VM-finale stadioen fra 2010.

Den gangen vant Spania over Nederland, i dag skal ingen vinner kåres, bare en mann hylles. Omtrent 11.000 soldater skal hjelpe til med sikkerheten under den ukelange markeringen, og ANC bidrar med nesten 1500 frivillige.

– Vi har alt under kontroll, soldater, politi og vi er på plass, så vi frykter ingenting, sier Petunia Radeba, hun er en av de som har ansvaret for de frivillige under dagens gigant arrangement. Og hun er sikker på at verden kommer til å huske det de så i Soccer City 2013.

– Her vil folk vise Mandela den siste æren og jeg tror ikke verden har sett noe som ligner på dette.

Petunia som jobber som frivillig for ANC utenfor stadioe

Petunia jobber som frivillig for ANC utenfor stadioen.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Verden hyller Mandela» i nytt vindu

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt