Hopp til innhold

- Vær forberedt på pandemi

Verdens helseorganisasjon (WHO) sier at verden må være forberedt på en pandemi.

Assisterende generaldirektør for helsevern og miljø i WHO, Keiji Fukuda
Foto: Scanpix/AP

Assisterende generaldirektør for helsevern og miljø i WHO, Keiji Fukuda, sier at land må forberede seg på at svineinfluensaen kan utvikle seg til en pandemi i en pressekonferanse i ettermiddag.

- En pandemi er fortsatt mulig å unngå, men land bør bruke mulighetene nå på å forberede seg, sa Fukuda.

LES: Dette er pandemi-frykten

De fattige rammes hardest

Fukuda sa at organisasjonen vil fokusere mer på å hjelpe utviklingsland med å sloss mot viruset. Han la vekt på at det er de fattige landene som vanligvis blir hardest rammet at av slike sykdomsutbrudd.

- De blir rammet uforholdsmessig hardt. sa Fukuda.

LES: - Farligst for de syke

WHO sa at selv om mulighetene er tilstede for at svineinfluensaen kan bli det de kaller en «mild pandemi», minnet de om at spanskesyken som herjet i 1918 også startet som en «mild pandemi». Den gang mistet flere millioner mennesker livet.

Sprer seg til flere land

150 dødsfall i Mexico mistenkes å skyldes H1N1-viruset, av disse er sju bekreftet døde av svineinfluensa - mens 1600, i følge nyhetsbyrået AFP, kan har blitt syke av viruset. Viruset blir oppdaget i flere og flere land, og sjansene øker stadig for at dette kan bli en pandemi.

LES OGSÅ: Stadig flere land rammes

USA har nest flest smittede, med 64 personer smittet rundt om i landet - blant annet i New York og California. I Canada er det bekreftet at seks personer har fått sykdommen.

I dag er sykdommen bekreftet hos pasienter i Israel og New Zealand.

Viruset er også kommet til Europa. To personer er bekreftet smittet i Skottland. I Spania har en mann testet positivt på influensaen, og en person i Italia skal også ha blitt smittet.

Kart over spredningen av svineinfluensa

I de landene som er markert rødt er svineinfluensaen bekreftet, mens det er mistanke om sykdommen i land som er merket gult.

Foto: NRK

SISTE NYTT

Siste nytt