NRK Meny
Normal

- USA ikke ut av Irak før i 2009

Sjefen for USAs styrker i Irak, general David Petraeus, har laget en detaljert plan som forutsetter amerikansk nærvær i landet de neste to årene.

David Petraeus

Petraeus mener sikkerheten må gjenopprettes i Bagdad innen sommeren 2008 og i hele Irak innen sommeren 2009.

Foto: Gerald Herbert / AP

- Engasjementet i Irak vil fortsette på et høyt nivå i minst to år til, mener han.

- Sikkerhet i Bagdad om et år

Ifølge planen, som The New York Times har fått tak i, er målet i første omgang å stanse volden i begrensede områder, særlig i Bagdad, senest i juni neste år.

Så skal det legges opp til en tilfredsstillende sikkerhetssituasjon i hele landet, senest i juni 2009.

Planen, som har tittelen Joint Campaign Plan, er ifølge avisen utarbeidet av Petraeus og USAs ambassadør i Irak, Ryan Crocker, og den tegner opp strategien til den amerikanske militærledelsen og ambassadøren.

Den baserer seg også på at amerikanerne fortsetter å trene soldater, støtte irakiske styrker og bidra til å bekjempe terrorgrupper i Irak, sier amerikanske militærkilder til avisen.

Taus om antall soldater

Planen går ikke inn på når amerikanske styrker kan begynne en tilbaketrekning fra Irak og sier heller ikke noe om antall soldater.

Men den forutsetter en reduksjon av de amerikanske styrkene, siden det aktuelle troppenivået er forhøyet med rundt 30.000 mann i kraft af presidentens beslutning i januar om at få sikkerhetssituasjonen i Bagdad under kontroll.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt