- Skandinavia sviktet Island

Islands president Olafur Ragnar Grimsson beskylder de skandinaviske landene for å bidra til å presse Island inn i den upopulære Icesave-avtalen.

Olafur Ragnar Grimsson

Islands president Olafur Ragnar Grimsson håper på en ny og bedre Icesave-avtale.

Foto: Brynjar Gauti / Scanpix/AP

- De har alle kommet sammen direkte eller indirekte for å støtte presset Storbritannia og Nederland har lagt på Island. Det er ikke en hyggelig ting å si, men det er faktum i saken. Det er åpenbart en pinlig sak for dem, sier Grimsson til Aftenposten.

Klart nei

Ni av ti islendinger sa nei til å betale tilbake utgiftene Nederland og Storbritannia hadde etter å ha betalt sine borgere det de tapte på Icesave-konkursen i fjor. 93,3 prosent sa nei, og 1,7 prosent sa ja, viser opptellingen etter at 90 prosent av stemmene er telt opp.

Finansminister Sigbjørn Johnsen er overrasket over kritikken fra Grimsson. Han er uenig, og sier at Norge står ved sine forpliktelser overfor Island.

- Vi har hele tiden hatt god kontakt med Islands regjering, og vi ser fram til at Det internasjonale pengefondet får behandlet saken, slik at vi kan foreta neste utbetaling og Island kan fortsette sitt stabiliseringsprogram, sier Johnsen.

- På den bakgrunnen er jeg forbauset over uttalelsene fra Islands president, sier Johnsen.

Frøs låneavtaler

IMF og flere land, blant annet nordiske, holder tilbake lån som er lovet Island i påvente av hva som skjer med Icesave-avtalen.

Det store nei-flertallet i folkeavstem­ningen på Island i går løser ikke Icesave-saken, sier regjeringen. Den tror at en reforhandlet avtale kan være på plass om få uker.

SISTE NYTT

Siste nytt