- Paven kommer. Hva så?

LESVOS (NRK): Mens migrantene på Lesvos setter sin lit til pavens besøk, er innbyggerne på øya mer likegyldige. Bare i fjor passerte over en halv million migranter denne øya på vei mot Europa.

Fiskehandler Lukas i Mytilini

Fiskehandler Lukas i Mytilini bryr seg ikke særlig om at Pave Frans kommer på besøk på Lesvos.

Foto: Guri Norstrøm / NRK

– Hva kan jeg si deg? Det er en religiøs leder som besøker Mytilini. Det er ingen profitt for oss i det. Vi har bare blitt et samlingssted for hvileløse sjeler, sier Lukas.

Fiskehandleren i Mytilini bryr seg ikke nevneverdig om at katolikkenes øverste leder kommer til øya der de fleste er gresk-ortodokse og den katolske kirken kun teller rundt 300 medlemmer.

De fleste andre innbyggerne NRK treffer på markedet i Lesvos største by, bryr seg heller ikke stort.

– Åh, så hyggelig da. Men jeg er en ateist, så jeg er ikke særlig beveget av dette, ler Dina Leonitaki.

Ordfører Spiros Galinos på Lesvos

Ordfører Spiros Galinos på Lesvos føler øyboernes innsats i migrantkrisa endelig blir anerkjent og sett når Pave Frans nå kommer til øya. I fjor passerte over en halv million migranter øya på vei til Europa.

Foto: Guri Norstrøm / NRK

Over en halv million migranter

Pave Frans mål med besøket er å sette søkelyset på flyktningsituasjonen, samt hedre øyboerne som har tatt imot de aller fleste som kommer til Europa sjøveien.

Det er noe ordføreren på øya setter pris på.

– Vi har tatt imot 550 000 mennesker som har passert denne øya med åpne armer. Samtidig så har andre mektige land stengt grensene sine etter at de har fått 2–3000 migranter på sine grenser. Jeg er derfor særlig glad for at de religiøse lederne kommer til øya mi, sier ordfører Spiros Galinos på Lesvos.

I tillegg til paven kommer også lederen og den spirituelle lederen for den gresk-ortodokse kirke, samt den greske statsministeren Alexis Tsipras.

Takwa

24 år gamle Takwa kom i mars til Lesvos fra Pakistan. Hun håper paven kan åpne veien videre for henne inn i Europa.

Foto: Guri Norstrøm / NRK

Stort engasjement

Paven har lenge engasjert seg i flyktningspørsmålet og brukte blant annet sin langfredagspreken til å fordømme Europas migrantpolitikk.

– Å Kristi kors, i dag ser vi deg i Middelhavet og Egeerhavet, som er blitt umettelige kirkegårder som avspeiler vår likegyldige og bedøvede samvittighet, sa den 79 år gamle paven og viste til de mange tusen flyktninger som legger ut på den farlige reisen til Europa i dårlige båter. Mange av dem drukner på veien.

En som håper paven kan gjøre noe for henne er 24-år gamle Takwa som nylig kom til Lesvos fra Pakistan.

– Jeg har hørt så mye godt om ham. Kanskje kan han åpne veien for oss videre i Europa, sier hun.

Færre migranter etter returavtale

Etter at returavtalen mellom EU og Tyrkia trådde i kraft, kommer det stadig færre migranter til de greske øyene.

Paven skal under sitt fire timer lange besøk møte dem som nå sitter innesperret i Morialeiren. Det er de som kom etter at avtalen ble gyldig. De fleste her skal sendes tilbake til Tyrkia.

SISTE NYTT

Siste nytt