NRK Meny
Normal

Funnet skyldig i Bolivia

Dommerne i kokainsaken i Bolivia brukte fem timer på å komme fram til dommen mot de ti tiltalte.

Rettssalen i Cochabamba, Bolivia 21.04.2010

Rettssalen i Cochabamba i Bolivia onsdag før den 60 år gamle kvinnen inntok vitneboksen.

Foto: Sjur Øverås Knudsen / NRK

Sjur Ø. Knudsen byline

Da retten ble satt onsdag gikk først en av de tiltalte, en 60 år gammel kvinne, i vitneboksen.

Statsadvokaten har tidligere sagt at de mener kvinnen er skyldig, men at hun slipper straff på grunn av mangel på bevis.

Deretter trakk dommerne seg tilbake like etter klokken 16 norsk tid for å vurdere påstandene og sluttprosedyrene, og skrive dommen.

Etter fem timer var de blitt enige. De to norske kvinnene, Madelaine Alicia Rodriguez (23) og Stina Brendemo Hagen (19) ble dømt til 13 år og fire måneders fengsel. Norskbolivianske Augusto Toro-Blacutt (24) ble dømt til 20 års fengsel.

Ønsket lange fengselsstraffer

Statsadvokat Claudia Mancilla la mandag ned påstand om 15 års fengsel for den gravide 19-åringen og 25 års fengsel for den norske 23-åringen for forsøk på å smugle 22,5 kilo kokain til Norge i mai 2008. En norskboliviansk mann (24) risikerer også 25 års fengsel.

I tillegg ba statsadvokat Claudia Mancilla dommeren om å finne de tiltalte skyldig i å ha tilhørt en kriminell gruppe, noe som åpner for å forhøye straffene med inntil en tredel.

Begge kvinnene har forklart at de ikke visste hva som var i bagene de ble bedt om å ta med hjem til Norge.

Ble utsatt

Både den tiltalte 23-åringen, den 24 år gamle norskbolivianeren, 24-åringens bolivianske onkel (44) og onkelens 32 år gamle kone var i vitneboksen tirsdag, i tillegg til et ektepar på 49 og 40 år, som er venner av onkelen.

Deretter ble rettssaken utsatt til onsdag. Årsaken var at rett etter at den siste tiltalte har forklart seg må dommerne trekke seg tilbake og vurdere dommen uforstyrret. Han mente det ville være for sent å begynne med det tirsdag kveld.

NRK.no er til stede i rettslokalet i Cochabamba og rapporterer direkte derfra:

21.09: Juan Campos (49), den 32 år gamle kvinnen og den 60 år gamle kvinnen frikjennes.

21.08: Stina Brendemo Hagen (19) dømmes til 13 år og fire måneders fengsel, pluss 200 boliviano i bot. Hun bryter ut i gråt når dommen er lest opp.

21.06: Madelaine Alicia Rodriguez dømmes til 13 år og fire måneders fengsel. Hun dømmes også til å betale 400 boliviano.

21.05: Augusto Toro-Blacutts onkel, Alex Ramiro Blacutt (44), dømmes til 20 års fengsel.

21.04: Den antatte bakmannen, Augusto Toro-Blacutt (24), dømmes til 20 års fengsel.

21.00: Dommerne kommer tilbake til rettssalen.

18.20: En politimann kommer inn i rettssalen og roper at alle som ikke har noe med saken å gjøre, må forlate lokalet. Pressen får bli.

16.27: Folk går rundt i rettssalen og venter på at dommerne skal gjøre seg ferdige med å skrive dommen. 24-åringen og de to norske kvinnene på 19 og 23 år sitter og snakker sammen.

16.06: Kvinnen er ferdig med å vitne. 24-åringen er på plass i rettssalen.

– Siden den siste tiltalte nå har forklart seg, går vi nå for å vurdere dommen. Ingen får forlate rommet før vi er ferdige, sier dommer Ledzema.

Det er ikke utenkelig at dommerne kan være relativt raske med sin beslutning,

15.59: Dommeren bestemmer at de nå har ventet nok og den 60 år gamle kvinnen går i vitneboksen. 24-åringen og advokaten hans har ennå ikke kommet.

Klokken 15.40 kommer dommer Jean Luis Ledezma inn i rettssalen.

Den tiltalte norskbolivianske 24-åringen og hans advokat har ikke kommet. Dommeren bestemmer seg for å vente litt.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt