- Nedskytingen var en bevisst provokasjon

Tyrkias nedskyting av det russiske kampflyet virker som en planlagt provokasjon. Det sier Russlands utenriksminister Sergei Lavrov. Samtidig bekrefter Russland at den ene piloten er i live.

Russisk pilot på bakken

SE VIDEO: En video som en opprørsgruppe har sendt til nyhetsbyrået Reuters, viser det som skal være den ene flygeren liggende ubevegelig på bakken. En av de to pilotene er død, mens den andre skal være i live.

– Vi tviler sterkt på at dette skjedde utilsiktet. Det ser ut som en planlagt provokasjon, sier Lavrov ifølge det russiske nyhetsbyrået TASS.

Til tross for at utenriksministeren mener gårsdagens hendelse var en bevisst provokasjon fra tyrkisk side, understreker han i dag at Russland ikke vil gå til krig.

- Vi har ingen planer om å gå til krig mot Tyrkia. Vår holdning til det tyrkiske folk har ikke endret seg, sier Lavrov ifølge nyhetsbyrået AFP.

Likevel understreker han at Russland nå for alvor kommer til å revurdere sitt forhold til Tyrkia.

- Piloten lever

I går ble et russisk Su-24-fly skutt ned av tyrkiske F16-fly på patrulje i grenseområdet mot Syria.

Begge pilotene ombord skjøt seg ut av flyet og landet på bakken. Mens den ene skal ha blitt drept av opprørere, klarte den andre å komme seg unna.

– En av dem som var om bord, ble såret på vei ned i fallskjerm og drept på en barbarisk måte på bakken av jihadistene i området. Den andre klarte å flykte, og ifølge den siste informasjonen er han plukket opp av den syriske hæren. Han bør være på vei til den russiske flybasen, sier Alexandre Orlov til radiostasjonen Europe 1.

Russlands forsvarsminister bekrefter at piloten er i god behold.

– Operasjonen endte vellykket. Den andre piloten er brakt til vår base. Han er i live og i god behold, sier Sjoigu til det russiske nyhetsbyrået RIA Novosti.

Uenig om sannheten

Russiske myndigheter benekter at flyet krenket tyrkisk luftrom, og truer Tyrkia med konsekvenser nå.

Tyrkia hevder at russerne skal ha krenket tyrkisk luftrom. Dette benekter Russland og mener de kan bevise at flyet var på syrisk side.

I dag sier en amerikansk tjenestemann til nyhetsbyrået Reuters at flyet trolig var i syrisk luftrom.

Mideast Turkey Syria Plane Crash

SKJØT SEG UT: De to russiske pilotene skjøt seg ut fra flyet En av dem skal fortsatt være i live.

Foto: Ap

Sender rakettsystem

Samtidig er det klart at Russland nå skal sende sitt avanserte rakettsystem S-400 til Syria, opplyser forsvarsminister Sergej Sjoigu.

Rakettforsvarssystemet skal sendes til den russiske flybasen i provinsen Latakia, som ligger nordvest i Syria.

Borgerkrigen i Syria har pågått i over fire år, og flere land er nå tungt involvert i konflikten. Siden 30. september har Russland ført en massiv luftkrig i landet mot opprørsgruppene som kjemper mot president Bashar al-Assad.

Opprørsgruppe skøt helikopter med amerikansk Tow-rakett

HER STYRTER FLYET: Den tyrkiske TV-kanalen Haberturk viser levende bilder av krigsflyet som styrter i flammer i Syria, og krasjer like ved grensen.

SISTE NYTT

Siste nytt