NRK Meny
Normal

- Kilinochchi har falt

Hæren på Sri Lanka har tatt kontroll over den tamilske LTTE-geriljaens hovedstad Kilinochchi, opplyser landets president Mahinda Rajapaksa.

Et kampfly lander utenfor Colombo i Sri Lanka

Et kampfly lander utenfor Colombo i Sri Lanka.

Foto: BUDDHIKA WEERASINGHE / REUTERS

Soldater rykket inn i utkanten av byen fra nord, sør og vest.

I Kilinochchi har opprørerne blant annet hatt sitt eget skatte og postsystem etter deres erobring av byen for ti år siden.

En kraftig eksplosjon rystet hovedstaden Colombo rett etter at presidenten kunngjorde erobringen av Kilinochchi. Bomben gikk av utenfor det srilankiske luftorsvaret.

Ifølge en militærtalsmann er det snakk om et selvmordsangrep og minst to personer er drept og 32 såret i angrepet.

Video nsps_upload_2009_1_2_15_30_12_1406.jpg

Video: Srilankiske regjeringsstyrker har de siste dagene vært i harde kamper mot tamiltigrene.

Fattig informasjonsstrøm

En melding fra det LTTE-vennlige nyhetsbyrået TamilNet bekrefter indirekte regjeringens påstander om erobringen.

Meldingens hovedinnhold er at ambulanser i det LTTE-kontrollerte området, som kalles Vanni, beskytes av regjeringshæren.


Men mot slutten av meldingen heter det at «sykehuset i Kilinochchi er fullstendig ute av funksjon fordi srilankiske regjeringsstyrker nærmer seg det forlatte senteret i Vanni.»
Opplysningen er ikke bekreftet fra annet hold.

TV-sendt tale

Hvis det faktisk stemmer at Kilinochchi har falt, er det et svært alvorlig nederlag for LTTE. Srilankiske regjeringsstyrker har ikke vært i byen på ti år.
Geriljagruppen er allerede blitt tvunget til å forlate betydelige deler av området de tidligere kontrollerte nord på Sri Lanka.

– Vi må rette hele nasjonens takknemlighet til de heltemodige soldatene som har oppnådd denne seieren, sa presidenten i en fjernsynstale.

Lang borgerkrig

Norge fungerte tidligere som tilrettelegger for den nå havarerte fredsprosessen på Sri Lanka. Fredsforsøkene førte i lengden ikke fram, og Sri Lankas president Rajapaksa har lovet å knuse LTTE og avslutte den 25 år gamle borgerkrigen på øya i løpet av 2009.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt