Hopp til innhold

- Jordskjelvet forkortet døgnet

Jordskjelvet som rammet Chile lørdag morgen var så kraftig at det endret jordens rotasjonsakse, sier NASA-forsker. – Det har forkortet døgnet, tror han.

Store ødeleggelser i Chile

Ødeleggelsene i Chile er enorme etter jorskjelvet, som kan ha vært så kraftig at det forkortet døgnet.

Foto: Martin Bernetti / Scanpix/AFP

Jordskjelvet i Chile målte en styrke på 8,8, og er med det blant de kraftigste skjelvene som noen gang er målt.

Skjelvet og påfølgende tsunamibølger førte til store ødeleggelser i det søramerikanske landet. Over 700 omkom i skjelvet, og man frykter at dødstallene kan stige.

Les også: Forventer vulkanutbrudd i Chile

– Steinmassene flyttet på seg

Det kraftige skjelvet kan også ha gitt oss mindre merkbare endringer. Skjelvet kan nemlig ha ført til mindre tid i døgnet, mener NASA-forskeren Richard Gross og hans medarbeidere.

– Døgnet skal ha blitt forkortet med omtrent 1,26 mikrosekunder, sier Gross til nyhetsbyrået Bloomberg .

Slike kraftige jordskjelv kan få store jord- og steinmasser til å flytte på seg. Når jordens masse beveger seg, kan det påvirke jordens rotasjon, og det er trolig dette som har skjedd, ifølge Gross.

Jordens rotasjonsakse skal være endret med hele åtte centimeter.

«Ice-skater effect»

– Dette er det vi kaller «ice-skater effect» - skøyteløper-effekten. Når en skøyteløper gjør en piruett, legger han armene inn til siden, og spinner dermed fortere og fortere. Det samme skjer med jorden når jord- og steinmasser flytter på seg - rotasjonen endres, forteller geolog David Kerridge ved British Geological Survey i Edinburg.

Det kraftige jordskjelvet i Asia som utløste tsunamien i 2004, førte til at jorddøgnet ble 6,8 mikrosekunder kortere, ifølge forskernes beregninger.

Gross mener imidlertid at beregningene vil endre seg etter hvert som man får mer data om lørdagens skjelv.