NRK Meny
Normal

Forventer vulkanutbrudd i Chile

Forskere tror det kommer flere vulkanutbrudd etter jordskjelvet, men regner med at chilenere ikke er i fare.

Vulkanen Llaima i Chile

Vulkanen Llaima i Chile spyr ut lava, aske og røyk i april 2009. Llaima følges tett.

Foto: Scanpix/AFP

Det kan komme vulkanske eksplosjoner etter jordskjelvet i Chile, skriver New Scientist .

- Vi forventer å se et oppsving i vulkansk aktivitet de neste 12 månedene, sier David Pyle, en vulkanolog ved Oxford universitet til tidsskriftet.

Chile har flere hundre vulkaner. En av de store, Llaima (se bildet over). hadde utbrudd så sent som i fjor. Det kan nå bli mer lava, aske og røyk å se i det kommende året.

Fulgte Darwin

Charles Darwin var ifølge New Scientist blant de første som mente det var en sammenheng mellom jordskjelv og økt vulkansk aktivitet. Darwin skrev at et stort jordskjelv utenfor kysten av Chile i februar 1835 virket å vekke tidligere inaktive vulkaner til live, og føre til flere utbrudd i de aktive vulkanene.

I fjor fant Pyle og forskerkolleger ut at det var en slik sammenheng mellom fenomenene i Chile: Etter store jordskjelv langs kysten økte den vulkanske aktiviteten.

Saken fortsetter under kartet

Kart Chile.

Episenteret i jordskjelvet 27. februar var ved byen Concepción.

Forskerne så spesifikt sammenhengen ved to jordskjelv, et med styrke på 8,3 i 1906, og et med styrke på 9,5 i 1960. Året etter begge skjelvene var det tre eller fire flere vulkanutbrudd, mindre enn 500 kilometer fra episentrene, enn normalt.

Jordskjelvet 27. februar i år fant sted på den samme delen av forkastningen som forårsaket jordskjelvet Darwin observerte i 1835.

Men Pyle sier til New Scientist at den økte vulkanaktiviteten trolig utgjør minimal fare for lokalbefolkningen.

Ber om hjelp

Tallet på omkomne etter jordskjelvkatastrofen i Chile steg mandag til 723. 19 mennesker er meldt savnet.

Chile ber nå om internasjonal hjelp for å takle situasjonen. FN har lovet å sende nødhjelp raskt.

Talskvinne for FN, Elisabeth Byrs, sier ifølge BBC at Chile blant annet har bedt om feltsykehus, mobile broer, kommunikasjonsutstyr, kjøkken og katastrofeteam.

Militæret i landet forsøker å gjenopprette lov og orden i byen Concepción, landets nest største by, som ligger ved jordskjelvets episenter. En mann ble skutt og drept og 160 arrestert da soldater forsøkte å stoppe plyndringen av mat og andre varer.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt