Hopp til innhold

- Ingen lykkens dag

Irak-krigen begynte som en løgn og avsluttes som en løgn, mener tidligere utenriksminster i Danmark, Niels Helveg Petersen.

Danmarks utenriksminister Niels Helveg Petersen 1993 - 2000
Foto: Jens Norgaard Larsen / Scanpix

I dag trekker danskene de siste styrkene sine ut av Irak.

Hør: Hør hele intervjuet med Niels Helveg Petersen.

Niels Helveg Petersen var dansk utenriksminister i sju år fram til 2000 for partiet Det Radikale Venstre, som er søsterpartiet til det norske Venstre.

Nå er han og partiet radikale i opposisjon, men feirer likevel ikke at Danmarks militære rolle i Iraks avsluttes i dag.

Trist kapittel

- Tilbaketrekningen av de danske tropper er avslutningen på et meget trist kapittel i dansk utenrikspolitikk. Vi skulle ikke ha vært inne på dansk side, så det er ikke en lykkens dag at en gal politikk avsluttes, sier Helveg Petersen.

Han sier det er blandede følelser rundt dette. Det er ingen tvil om at danske soldatre har gjort en fortreffelig innsats, på den annen side så er det lettelse i Danmark over at "det irakiske eventyret" er slutt fordi det er så tydelig at Irak-krigen har skapt flere vanskeligheter i Midtøsten.

Iran er vinner av krigen

Konvoi av lastebiler forlater den danske basen i Irak.

Styrker forlater den danske basen i Irak.

Foto: Søren Bidstrup / SCANPIX

Krigen har ført til større frykt i Israel og at USA er blitt mer forhatt i hele regionen. Krigen har vært et tilbakeskritt for fredsbestrebelsene og igjen sitter bare en vinner og det er Iran, sier Helveg Petersen til NRK.

- Vi er nå forpliktet til å yte en stor innsats for gjenoppbyggingen. Det gjelder ikke minst Danmark som har vært krigsførende, sier Helveg Petersen.

Klima i Norden

- Har Irak-krigen og Danmarks støtte til USA gjort noe med samarbeidsklimaet i Norden?

- Jeg tror ikke at engasjementet vårt har skadet samarbeidet varig. Men personlig og politisk synes jeg det er svært beklagelig at Danmark som det eneste nordiske landet deltok. Det var for meg også et klart uttrykk for at den danske regjering var på feil kurs. Vi tok en beslutning som skilte oss fra Norden og fra den største delen i EU, sier Helveg Petersen.

Bredt flertall neste gang

Beslutningen om å sende styrker til Irak ble fattet av et mindretall, Helveg Petersen håper dansk politikk kan ta lærdom av dette til senere.

 - Jeg håper at regjeringer i Danmark i fremtiden kun vil treffe besutninger om innsatsstyreker i utlandet kun med et bredt flertall og stor forståelse i den danske befolkningen, sier Helveg Petersen.

SISTE NYTT

Siste nytt