- Hva er det som er galt med dette?

Den tidligere israelske soldaten som la ut bilder av seg selv sammen med fanger på Facebook, sier hun ikke skjønner hva som er galt med bildene.

Israelsk soldat på Facebook

Eden Abergil ved siden av en palestinsk fange. Bildene er uten vold og tatt uten politisk mening, forteller Abergil, som nå blir fordømt av det israelske forsvaret og både israelske palestinske menneskerettsgrupper.

Foto: Ap

– Hva er det som er galt med dette? Jeg skjønner ikke, sier Eden Abergil til forsvarets radiokanal. Hun er forvirret over reaksjonene på bildene.

– Ikke noe respektløst med bildene

– Det er ikke noe vold på bildene, og det er ikke noe respektløst ved dem. Jeg ble bare fortografert med en fange i bakgrunnen, sier Abergil.

Hun la ut bildene der hun smiler og poserer foran tre fanger med bind for øynene og håndjern på sin Facebook-side . Tittelen på bildene var «Hæren, den beste tiden i livet mitt».

Hendelsen har fått forsvaret til å reagere, og det er uttalt at bildene var skammelig oppførsel. Forsvaret har varslet at de vil undersøke handlingene til Abergil, som forlot hæren i fjor.

– Viser mentaliteten til okkupantene

Bildene er også blitt fordømt av palestinere. Talsmann Ghassan Khatib for de palestinske selvstyremyndighetene sier at bildene viser i hvilken grad okkupasjonen har korrumpert israelerne.

Israelsk soldat på Facebook

Eden Abergil sitter smilende foran tre palestinske fanger.

Foto: Ap

– Dette viser mentaliteten til okkupantene. De er stolte av å ydmyke palestinere, sier Khatib i en uttalelse.

Ett av bildene viser Abergil på huk foran tre sittende palestinske fanger, én med hvitt hår, én med grånende skjegg og kalott, og en yngre, mørkhåret mann som henger med hodet. Alle tre har bind for øynene og håndjern på.

Et annet bilde viser Abergil ved siden av den mørkhårede mannen.

Alle de tre bildene Abergil la på Facebook er fjernet, men de er tilgjengelige andre steder på nettet.

«Klatret over gjerdet»

Abergil forteller til forsvarsradioen at bildene ble tatt nær Gaza i 2008. Hun sier ikke nøyaktig hvor bildene ble tatt. Palestinerne på bildene hadde «klatret over gjerdet» - eller sneket seg over grensen fra Gaza til Israel.

Det ble tatt tre bilder, forteller Abergil, og hun snakket ikke med fangene.

– Det var helt uskyldige bilder. Det var naivt og uten politisk mening. Det er ikke vold på bildene. Det handlet bare om den fine tiden jeg hadde i hæren, det er alt.

Da bildene først ble vist på israelsk fjernsyn sent mandag, kom det raskt sinte beskjeder fra menneskerettsgrupper.

– Dette viser hvilke holdninger som har blitt de normale, og de består i å behandle palestinere som objekter, ikke som mennesker, sier leder Yishai Menuchin i Den israelske komiteen mot tortur. Uttalelsen ligner på den fra Khatib.

– Disse israelske soldatene er nesten tenåringer, eller litt eldre, og de står i en situasjon der de kan dominere andre. Dette korrumperer unge mennesker, sier han.

SISTE NYTT

Siste nytt