NRK Meny
Normal

– Gaddafis lik overleveres familien

Undersøkelser av kroppen til Libyas eks-leder Muammar al-Gaddafi skal ha blitt gjennomført i Misrata. Nå gis det lovnader om at liket skal gis videre til familien, som har søkt tilflukt i Algerie.

Gaddafis familie i Algerie

Gaddafis kone Safia, hans sønner Hannibal og Mohammed, og hans datter Aisha skal ha rømt til Algerie i slutten av august.

Foto: - / Afp

Horder av mennesker skal helt siden fredag ha stilt seg i kø for å se beviset med egne øyne - liket av eksdiktator Muammar al-Gaddafi, som ble drept like før helgen.

– Han falt om etter ti skritt

Står i kø for å se Gaddafis lik

Det har vært lange køer utenfor lagerrommet i utkanten av Misrata der eksdiktator Muammar al-Gaddafi og hans sønn Mutassem ligger.

Foto: PHILIPPE DESMAZES / Afp

FN har ønsket en gjennomgang av hvordan Gaddafi skal ha dødd, for det er så langt levert flere versjoner på hans siste øyeblikk i live.

Til BBC forteller lederen for styrkene som fredag fanget Gaddafi i hans fødeby Sirte, at diktatoren ble dratt ut av avløpsrøret hvor han hadde gjemt seg mens kampene pågikk mellom opprørsstyrken og de lojale styrkene. Etter å ha tatt ti steg framover skal han ha falt om.

Libyas statsminister, (i overgangsrådet NTC), Mahmoud Jibril, har fortalt at Gaddafi ble drept under en skuddveksling mellom vaktene hans og overgangsrådets styrker, rett etter pågripelsen. Dette bekrefter lederen av opprørsstyrken som var til stede i Sirte, Omran el Oweib.

Les mer: – Gaddafi ble drept i skuddveksling

Oweib sier det er umulig å si hvem det var som avfyrte det dødelige skuddet mot Gaddafis hode.

Både Jibril og Oweib sier eksdiktatoren døde på vei til sykehuset. Videobilder har imidlertid antydet at han ble dratt gjennom gatene til spott og spe.

– Ingen obduksjon

Liket av Muammar al-Gaddafi og hans sønn Mutassem

Likene av Muammar al-Gaddafi og hans sønn Mutassem har ligget på et lagerrom utenfor Misrata, der folk har kunnet komme for å se dem.

Foto: PHILIPPE DESMAZES / Afp

BBC melder lørdag kveld om at Gaddafis lik er gjennomgått «undersøkelser» i byen Misrata.

Få libyere virker berørt av spørsmålet om hvordan han døde - istedet har feiringen pågått jevnt siden nyheten kom fredag ettermiddag.

Til tross for at det spekuleres i øyeblikkene før og etter drapstidspunktet, meldes det om at det ikke vil bli gjennomført noen obduksjon av liket.

En talsmann sier nå til BBC at liket vil overleveres familien, som de har bedt om. Det er uvisst hvor og når han vil bli begravd.

Les: – Gaddafi vil aldri bli obdusert

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt