- Flere tusen omkommet på Haiti

En katolsk hjelpeorganisasjon sier til nyhetsbyrået AP at tusener har omkommet på Haiti på grunn av det kraftige jordskjelvet som rammet landet i går kveld..

Jordskjelv Haiti

Dette bildet skal være det første som er sendt ut fra katastrofeområdet etter skjelvet. Det stammer fra Twitter, men ble sendt ut av nyhetsbyrået AFP i natt.

Foto: Scanpix/AFP

LES OGSÅ: Fleire tusen kan ha mist livet

Myndighetene i USA sendte i går kveld ut et tsunamivarsel som omfattet Cuba, Haiti, Bahamas, Den dominikanske republikk og andre land som grenser til Det karibiske hav. Varselet ble trukket tilbake i nattt.

Kommunikasjonene brutt

Mennesker sitter fast under bygninger og murer som har rast sammen i hovedstaden Port-au-Prince. Kommunikasjonene er brutt. Røde Kors og FN har problemer med å komme i kontakt med sine folk i området.

Alt begynte å ryste, folk skriker, hus er i ferd med å falle sammen. Det er totalt kaos, fortalte Reuters reporter Joseph Guyler Delva .

Reporteren sa han hadde sett flere titalls mennesker som så ut til å være omkommet eller såret under ruiner.

- Folk grepet av panikk forsøker å grave frem mennesker eller de leter etter savnede familiemedlemmer.

- En katastrofe av store dimensjoner

Hør hva Amassadøren forteller til CBS:

Video nsps_upload_2010_1_13_1_59_24_620.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Klikk på bildet for å se video. Kilde CBS

Haitis ambssadør til USA, Raymond Joseph, sa etter å ha snakket med regjeringsmedlemmer i Port-au-Prince at skjelvet er "en katastrofe av store proposjoner". Han ber verden om hjelp.

Ambassadøren sier han har snakket med presidentens rådgiver Fritz Longchamp som fortalte at han måtte gå ut av bilen sin fordi hus rundt ham kollapset.

En amerikansk diplomat har sett hele bygninger kollapse ned i en kløft. Han fortalte at hovedstaden var dekket av en sky av støv.

Presidentpalasset har rast sammen

Presidentpalasset

Presidentpalasset

Foto: Thony BELIZAIRE / Scanpix/AFP

Presidentpalasset og en rekke andre offentlige bygninger i hovedstaden har kollapset, blant annet finansdepartementet og kulturdepartementet.

Et sykehus skal også ha kollapset,

De siste meldinger går ut på at katedralen i hovedstaden er blitt ødelagt.

AFP meldte at et tre etasjers hus i byen Petionville utenfor Port-au-Prince hadde rast sammen, at en gravemaskin var satt inn for å forsøke å redde folk, og at mennesker løp ut i gatene i panikk.

Petionville er en velstående by i åsene utenfor hovedstaden der mange diplomater og medlemmer av FNs fredsbevarende styrker bor.

Port-au-Prince

Port-au-Prince

Foto: Ramon Espinosa / Scanpix/AP

Skjelvet hadde sitt episenter vest for Carrefour bare 16 kilometer fra hovedstaden Port-au-Prince, opplyser det amerikanske geologisenteret.

Skjelvet fant sted like før klokka 17 lokal tid. Det målte 7,3 på Richters skala, ifølge USAs geologisenter.

Det er allerede registrert flere etterskjelv. De to første målte henholdsvis 5,9 og 5,5 på jordskjelvskalaen.

Obama lover hjelp

Haiti er det fattigste landet på den vestlige halvkule. Landet ligger på den vestlige halvparten av øya Hispaniola. Den dominikanske republikk ligger på østsiden av øya.

USAs president Barack Obama lovet i natt å hjelpe Haiiti.

- Vi er med folket på Haiti i våre tanker og vår bønner. Vi overvåker situasjonen og er klar til å hjelpe, sa presidenten ifølge Reuters.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SISTE NYTT

Siste nytt