NRK Meny
Normal

- Et kvalmende lavmål i Gaddafis regime

Gaddafi-styrkenes brutale framferd og massehenrettinger like før Tripoli ble tatt, vekker avsky.

Utbrente lik funnet i Tripoli

I helga ble flere utbrente lik funnet i en lagerbygning i Tripoli. De drepte skal ha vært fanger som ble beskyldt for å støtte opprørerne.

Foto: Sergey Ponomarev / Ap

Idet opprørerne i Libya var i ferd med å innta hovedstaden Tripoli, skal Gaddafis menn ha utført flere massehenrettelser av fanger - minutter før de ellers ville ha sluppet fri.

Human Rights Watch viser til flere eksempler på at den styrtede diktatorens soldater utførte en rekke massakrer på regimekritiske fanger da opprørene var i ferd med å innta byen.

- Et kvalmende lavmål

Minst 17 innsatte skal ha blitt skutt og drept i et fengsel i Gargur-området idet opprørene var i ferd med å innta fengselet.

En av de overlevende, Osama al-Swayi, sier til Human Rights Watch at de forventet å bli løslatt da de hørte opprørerne skyte og rope utenfor fengselet.

- Fangevokterne kom da og hentet oss ut av cella og beordret oss til å ligge ned på bakken. En av dem ga ordre om å drepe alle, og tre-fire menn begynte å skyte på oss. Jeg ble skutt tre steder, sier han.

- Tortur var dagligdags i Gaddafis regime, men å henrette fanger kort tid før de ville blitt sluppet fri er et kvalmende lavmål i regimets framferd, sier Sarah Leah Whitson ved Human Rights Watch.

Funnet drept i utbrent lager

Clive Baldwin i Human Rights Watch sier at det har blitt gjort flere lignende funn i Libya.

- Vi har også sett bevis på at det har blitt utført massehenrettelser mot soldater i den libyske hæren som nektet å utføre ordre, sier Baldwin til Sky News.

I et utbrent lager sørøst i Tripoli er 45 forkullede lik funnet med skuddskader. Overlevende forteller at de drepte var sivile, tatt til fange av Gaddafis styrker og beskyldt for å støtte opprørerne.

Human Rights Watch melder at de 45 likene bærer preg av å ha blitt summarisk henrettet før det ble satt fyr på bygningen.

Graver i Libya

Dødstallene i Tripoli stiger kraftig etter de blodige kampene om byen. Flere steder anlegges det nå provisoriske gravsteder for å få begravet de døde.

Foto: YOUSSEF BOUDLAL / Reuters

Massedrapene skal ha blitt utført under ramadan, og den private militærbrigaden til Gaddafis sønn Khamis blir mistenkt for ugjerningene.

Et overlevende vitne forteller at brigademedlemmene begynte å skyte på fangene fra taket, mens det også ble kastet håndgranater inn fra inngangsdøra.

Et annet sted ble det funnet 18 råtnende lik utendørs på en uttørket elvebredde nær Gaddafis nå stormede palass. Flere av dem var bakbundet og skutt i hodet.

Samtidig er det funnet flere titalls døde på sykehus i Tripoli. Ved Abu Salim- og Yurmuk-sykehusene er det funnet henholdsvis 75 og 35 døde. De skal ha blitt forlatt da opprørerne nådde Tripoli.

Savner opprørere

Whitson sier at disse hendelsene kan vise seg å bare være toppen av isfjellet når det gjelder grusomheter utført av Gaddafi-regimet.

- Dersom dette beviselig er krigsforbrytelser, må de ansvarlige bli pågrepet og dømt for det, sier hun.

De libyske opprørerne sier de er bekymret over hva som er skjedd med nesten 50.000 personer som skal ha blitt arrestert under opprøret mot Muammar Gaddafi de siste månedene.

– Mellom 57.000 og 60.000 personer har blitt arrestert de siste månedene, sa opprørernes militære talsmann oberst Ahmed Omar Bani søndag, ifølge BBC.

– Mellom 10.000 og 11.000 fanger har blitt satt fri til nå, så hvor er resten? spurte obersten videre.

Politiske fanger slippes fri i Libya

Mer enn 10.000 fanger er sluppet ut av fengsler etter at Tripoli ble tatt, men fortsatt skal 50.000 personer være savnet.

Foto: GIANLUIGI GUERCIA / Afp

I tillegg kommer det nå historier om bestialske handlinger utført av Gaddafis nærmeste . Barnepiken for to av hans barnebarn hevder at hun ble utsatt for brutal vold da hun arbeidet for familien.

– Moren til barna tok meg med til et av badeværelsene. Hun bakbandt meg og bandt føttene mine. Teipet over munnen min og startet å helle kokende vann over hodet mitt, forteller kvinnen.

Rykker fram mot Sirte

Rebellene skal nå gjøre et fremstøt for å ta Gaddafis siste skanse, hans hjemby Sirte. Gaddafi skal ha en viss støtte hos befolkningen i denne byen, og dermed fryktes det at slaget om byen kan bli blodig og langvarig.

Flere tror at Gaddafi selv befinner seg i byen.

Men opprørernes framrykking mot Sirte skal ha blitt forsinket av at Gaddafis styrker bruker sivile som levende skjold. Libyernes overgangsråd vil forsøke å forhandle fram en fredelig overtakelse av byen, men understreker at de vil bruke makt om nødvendig.

- Frigjøringen av de siste byene bil skje i løpet av få dager, sier oberst Ahmed Bani i overgangsrådet, ifølge The Guardian.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt