NRK Meny
Normal

- Dommen mot Saddam er uholdbar

Rettssaken mot Saddam Hussein ble ført på en så dårlig måte at dommen mot ham er uholdbar, mener organisasjonen Human Rights Watch.

 

Saddam Hussein vart dømd til døden i ein domstol i Bagdad 5. november.
Foto: DAVID FURST / AFP

Organisasjonen ber om at dødsdommen blir opphevet.

 

- Det  var en grunnleggende feil å la denne svært kompliserte og politisk ladede saken bli håndtert av dommere og advokater som ikke har erfaring med denne type saker, sier Richard Dickers fra Human Rights Watch.

Ham mener at Irak ikke har et juridisk system som er i stand til å håndtere så kompliserte saker.

- Alvorlige mangler

Iraks tidligere president, og to andre, ble dømt til døden ved henging over ett år etter at de ble stilt for retten for drapene på over 100 mennesker i landsbyen Dujail for over 20 år siden.

Ifølge organisasjonens rapport var det så godt som umulig å få en rettferdig rettssak mot Saddam Hussein, fordi den juridiske prosessen hadde så alvorlige mangler.

Forsvaret fikk blant annet ikke se viktig bevismateriale, de tiltalte ble nektet å konfrontere vitner, aktoratets bevis hadde mangler og sjefsdommeren oppførte seg på en måte som underminerte hans upartiskhet, heter det i rapporten.

Avviser kritikken

Iraks utenriksminister, Hoshyar Zebari, avviser alle påstandene.

- Vi mener at rettssaken var rettferdig. Saddam Hussein hadde full mulighet til å forsvare seg, og hele verden kunne følge med på rettssaken, stikk i strid med det som var vanlig under Saddams regime.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt