Hopp til innhold

- Dette var en gang en vakker by

Hull i gatene, flytende kloakk, ødelagte hus og søppel over alt. Det er vanskelig å forestille seg at Rangoon en gang var en vakker by.

Rangoon i Burma

Demonstrantenes krav blir besvart med juling og arrestasjoner.

Foto: AFP / AFP

- Man må se seg godt rundt for å forstå hva som er infrastruktur i byen som en gang var Burmas hovedstad, skriver Al Jazeeras korrespondent på TV-kanalens nettsider.

Rangoon en by som forfaller dag for dag i et land som blir dårligere minutt for minutt.

Rangoon i Burma

Munkene som ledet demonstrasjonene er borte.

Foto: AFP / AFP

Soldater på alle gatehjørner

I dag er Rangoon, eller Yangon som militærjuntaen har omdøpt byen til, en militær festning med soldater på hvert gatehjørne i sentrum. Kort unna venter opprørspoliti på å reagere på kort varsel.

Munkene som ledet demonstrasjonene er borte, og rapporter forteller at 2000 buddhistmunker er arrestert sakken med flere hundre intellektuelle og andre aktivister.

Men selv om protestene har stilnet noe, har de ikke forsvunnet helt.

Trosset kuler og batonger

Noen hundre demonstranter trosset kulene og batongene i dag, og marjerte i gatene bærende på plakater med krav om at munkene skal løslates.

Disse kravene ble hørt av militæret - av soldater som nå fordømmes og blir avskydd av folket. Demonstrantenes krav ble besvart med juling og arrestasjoner.

Når folk føres vekk av politi og soldater, er det ingen som vet hvor de havner.

Rangoon i Burma

Når folk føres vekk av politi og soldater, er det ingen som vet hvor de havner.

Foto: HO / SCANPIX

Lite FN-optimisme

Ibrahim Gambari, FNs utsending, kom til Burma i dag, men folk på gata er ikke optimistiske. Få tror noe godt vil komme av FN-besøket, og alle vet at det bare er India og Kina som kan tøyle juntaens vold mot befolkningen.

I FNs sikkerhetsråd ville ikke Kina være med på å fordømme handlingene mot sivilbefolkningen i Burma, og den eneste kritikken som har kommet fra juntaens støttespiller, er en oppfordring om at begge parter må besinne seg.

Gambari har med seg et budskap utformet av medlemmene i Sikkerhetsrådet, som han skal overlevere til juntalederne. Håpet skal være at han skal klare å overtale militærjuntaen til å gå i dialog med opposisjonen heller enn å gå løs på dem med køller og gevær.

Mens verden fortsetter å fordømme juntaens skjerpede kontroll over innbyggerne i Burma, fortsetter soldatene å slå løs på dem.

SISTE NYTT

Siste nytt