Hopp til innhold

- Den ene var svært kritisk skadd

Det ble en dramatisk redningsaksjon i Afghanistan da åtte norske soldater ble skadd i et bakholdsangrep søndag. De to hardest skadde er nå utenfor livsfare.

Skadd pansret kjøretøy i Afghanistan

Slik så et av de skadde kjøretøyene ut etter bakholdsangrepet. De norske soldatene ble beskutt i en trang elvedal i Ghowrmach-distriktet.

Foto: Forsvaret

– Det var et kraftig bakholdsangrep, fastslo generalmajor Finn Kristian Hannestad ved Forsvarets operative hovedkvarter (FHO) på en pressekonferanse mandag ettermiddag.

Forsvaret kom i dag med flere detaljer om det dramatiske angrepet på en gruppe norske soldater i Ghowrmach-provinsen i Afghanistan søndag kveld.

To norske soldater ble til dels alvorlig skadd i angrepet, som pågikk i hele seks timer. De andre soldatene fikk lettere skader.

Finn Kristian Hannestad

Generalmajor Finn Kristian Hannestad

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

– De to mest alvorlig skadde var en person i 20-årene og en i 50-årene, opplyste anestesisykepleier Lars Larsen på direktelinje fra Afghanistan under en pressekonferanse i ettermiddag.

Les også: – Visste om risikoen i Ghowrmach-distriktet
Les også: Åtte sivile drept i Afghanistan

Stabil tilstand

Vegard Finberg, som er oberstløytnant ved FOH, sier til NRK.no at de medisinske operasjonene for de to hardest skadde er avsluttet.

– Tilstanden er stabil for begge, i den grad at hjerte- og pustefunksjoner er stabile.

De to ble først operert ved det norske feltsykehuset i Maimana.

Harald David Meum, sjef ved den norske medisinske enheten både i Mazar-i Sharif og Maimana, tok imot pasientene.

– Den første pasienten var svært kritisk skadd. Vi utførte stabiliserende kirurgi. Pasientene ble deretter evakuert med amerikansk Black Hawk-helikopter til et tysk feltsykehus, sier han.

De ligger nå på dette sykehuset i Kapp Marmal i Mazar-i Sharif. De to hardest skadde soldatene kommer hjem til Norge med spesialfly i morgen, melder Dagbladet.no .

Les også: Skadd norsk soldat utenfor livsfare
Les også: Norske soldater skadd i Afghanistan

Artikkelen fortsetter under kartet

Ghowrmach, Afghanistan

Ghowrmach, Afghanistan

Foto: NRK

Angrepet under tilbaketrekning

Finnestad opplyste at gruppen med norske soldater var ute på et rutineoppdrag, for å møte lokale ledere, da angrepet skjedde. Det var flere trefninger i en nokså trang elvedal sørøst for Ghowrmach, vel 80 kilometer fra den norske hovedleiren i Maimana.

De norske styrkene forsøkte å trekke seg tilbake, men angriperne fortsatte å angripe.

Midt i kaoset ble noen av de skadde evakuert. Etter hvert kom det forsterkninger på plass, og det var harde kamper. Først etter seks timer opphørte ilden.

Artikkelen fortsetter under bildet

Skadd pansert kjøretøy i Afghanistan

Slik så et av de skadde kjøretøyene ut etter bakholdsangrepet.

Foto: Forsvaret

– Tidsaspektet var svært viktig

Anestesisykepleier Larsen, som var med og hentet de skadde, sier at tidsaspektet var svært viktig.

– Vi måtte komme så raskt som mulig, sier han.

Gruppen på mellom 15 og 20 norske soldater befant seg i åtte armerte kjøretøy.

De alvorligste skadene skal være forårsaket av skudd. De seks som ble lettere skadd, ble alle truffet av splinter fra granater.

Artikkelen fortsetter under bildet

Evakuering av skadde i Afghanistan

Evakuering av de skadde etter angrepet. To soldater, én i 20-årene og én i 40-årene, ble alvorlig skadd.

Foto: Lars Kroken / Creative Commons / Flickr

– Ikke overrasket

Forsvaret sier selv at angrepet ikke var overraskende.

– Sett i lys av situasjonen det siste året, var det ikke overraskende med et angrep, sier Hannestad.

– Men vi prøver å være godt forberedt på slike oppdrag, og mener denne situasjonen viser at vi til en viss grad har god beredskap.

Forsvaret lover at det som skjedde skal evalueres.

Hannestad sier at utviklingen det siste året, etter at de fikk ansvaret også for Ghowrmach, har blitt mer og mer utfordrende.

– En viktig årsak er at vi nå er i større grad ute blant folk sammen med afghanske sikkerhetsstyrker. Dermed utfordrer vi kanskje uformelle maktstrukturer. Men dalen angrepet skjedde i er ikke kjent for oss som et område med mye problemer, sier han.

Han sier at de ikke vet om de norske styrkene hadde erfaringer med lokale ledere i akkurat den dalen hvor angrepet skjedde.

– Men vi har flere gode tillitsforhold til andre, lokale ledere i lignende områder i Ghowrmach-provinsen. Å bygge tillit og skape samarbeid er jo strategien vår.

Usikkert om Taliban-innblanding

Forskere har hevdet at en av årsakene til at det har blitt mer uro i Ghowrmach det siste året, er at Taliban har økt aktiviteten i området. Taliban sprer uro til andre deler av landet, som i nord, for å lette på trykket i områder hvor de presses hardt.

– Vi vet ikke om Taliban er så mye innblandet, det er en svært blandet gruppe: Kriminelle, grupper som vil skattelegge andre, grupper som driver med narkotikatrafikk og våpenhandel.

– Har dere grunn til å tro at Taliban var involvert i dette angrepet, enten direkte eller via en undergruppering?

– Det er ingen spesiell grunn til å tro at Taliban var involvert her, verken direkte eller indirekte, sier Hannestad til NRK.no.

SISTE NYTT

Siste nytt