- Eks-Clintons blir Obamas betrodde

Spekulasjonene går tungt rundt hvem som blir Barack Obamas nærmeste rådgivere og ministere.

Barack Obama og Larry Summers

Barack Obama sammen med Larry Summers. Den tidligere Clinton-ministeren spås en jobb i Obamas nærmeste krets.

Foto: CHIP SOMODEVILLA / AFP

Flere av Bill Clintons nærmeste rådgivere kan få et comeback i presidentens kabinett.

Nettstedet Politico har latt eksperter ramse opp hvem de mener er de heteste kandidatene til å havne i Barack Obamas nærmeste stab når han inntar Det hvite hus 20. januar.

Spår økonomisk toppgruppe

Og flere av navnene var engasjert av Bill Clinton da han var president mellom 1993 og 2001. Dermed er det få som tror at Barack Obama kommer til å gamble når han skal sette sammen staben med ministre og nære rådgivere.

Samtidig spås det at Obama kommer til å starte utnevnelsene så raskt som mulig – og at dette kan være på plass innen en uke.

Blant dem som kan gjøre et comeback etter åtte år med George W. Bush-regjering, er Larry Summers. Han var den siste av tre finansministre Clinton benyttet seg av, og er en het kandidat til å tre tilbake i rollen. I dagens situasjon er det vel heller ingen ulempe at han også har vært sjefsøkonom i Verdensbanken.

- Dette er første gangen så lenge jeg kan huske, at utnevnelsen av en finansminister blir like viktig som utenriksministeren, sier David Gergen, erfaren politisk analytiker hos CNN. Han har i sin tid jobbet i regjeringsapparatet både for Ronald Reagan og Bill Clinton.

Det spås videre at Obama innen svært kort tid vil sette sammen en gruppe rådgivere og økonomiske eksperter som skal gå i gang med å finne en vei ut av krattet av en finanskrise hele verden står midt oppi.

Toppjobb til Gore?

Al Gore i 2000.

Blir Al Gore superminister - med ansvar for klima?

Foto: DOUG MILLS / AP

Blant navnene som Politico tror kan bli Obamas sjefsrådgiver (Chief of staff), er Clintons tidligere handelsminister Bill Daley.

Som nasjonal sikkerhetsrådgiver er Jim Steinbergs og Greogry Craigs navn nevnt – to menn som begge var blant Clintons høyt betrodde.

I tillegg spås det at republikanerne senator Chuck Hagel, som har vært en sterk kritiker av Bush-regjeringens krigføring i Irak og nåværende forsvarsminister Robert Gates får sentrale roller i rådet for nasjonal sikkerhet.

Det er allerede spekulasjoner om Gates beholder posten som forsvarsminister, i og med han ikke er knyttet til "haukepolitikken" til visepresident Dick Cheney og tidligere forsvarsminister Donald Rumsfeld. Gates, som har 27 år bak seg i CIA, kan være aktuell i andre roller også-

Som USAs FN-ambassadør nevnes Susan Rice – også en nær Clinton-medarbeider.

Bill Clintons visepresident Al Gore er spådd å få en sentral rolle i forlengelsen av at Obama har markert seg som klimaets venn. Nobelprisvinner Gore får en opphøyd klimaambassadørstilling, spår Politico.

Les: - Her er Obamas nye stabssjef

SISTE NYTT

Siste nytt