NRK Meny
Normal

- Brown peker, hyler og sparker

Storbritannias statsminister Gordon Brown blir omtalt i lite rosende ordelag i en bok forfattet av en tidligere rådgiver ved No. 10 Downing Street.

Gordon Brown

Storbritannias statsminister Gordon Brown blir hengt ut som en tyrann i ny bok. Og snart kommer enda en bok der Brown påstås å ha angrepet en sekretær.

Foto: Toby Melville / Scanpix/Reuters

I en rekke intervjuer med nåværende og tidligere ansatte hos statsministrene i Storbritannia, tegner Lance Price - som var rådgiver for Tony Blairs kommunikasjonssjef Alastair Campbell - et ødeleggende bilde av hvordan Gordon Brown leder regjeringen.

– Har «ekstraordinære sinneutbrudd»

Brown blir beskrevet som en mann som «skriker til ansatte, retter pekefingre mot folk, kaster papirer og sparker møbler».

Den engelske avisen Independent trykker deler av boken «Where Power Lies. Prime Ministers v the Media» i dag og i morgen.

For veldig lenge siden var Lance Price inne i Downing Street i ti minutter. Å påstå at han er en mann med innsikt i Gordon Browns lederskap er, ærlig talt, latterlig.

En kilde i Downing Street / Independent

I boken siterer Price folk som mener at Browns behandling av ansatte er «utilgivelig». De hevder at Brown er besatt av å kontrollere mediadekningen og at han har «ekstraordinære sinneutbrudd» når en nyhetssak ikke går slik han vil.

Andre beskylder ham for å undergrave hans egne ministre ved å motsi dem i mediene.

– Brown er «patetisk selvmedlidende»

En ansatt ved «No. 10» mener at det er et understatement å hevde at Brown har «psykologiske skavanker», en utsagn som er tillagt Alastair Campbell, men som han nekter for å ha sagt.

Gordon Brown

Gordon Brown på besøk hos velgere 8. februar i år.

Foto: Andrew Winning / Scanpix/AP

Innsidere beskylder Brown for å være «patetisk», og ha hang til selvmedlidenhet når ting går feil. En annen som har sett Brown oppførsel beskriver ham som en mann som er «psykisk og følelsesmessig uegnet til noen form for lederskap».

Den giftige atmostfæren inne i «No. 10» beskrives som langt verre enn det ser ut fra utsiden, og at det er Browns feil. Han portretteres som besatt av kortsiktige taktikker. «Ingen skjønner hva det store bildet er. Det må komme fra sjefen», sier en kilde i boken til Price.

– Price har absolutt ingen peiling

Browns allierte gikk i går ut mot innholdet i boken. En kilde i Downing Street sier:

– Lance Price har absolutt ingen peiling på hva som skjer på innsiden av Downing Street. For veldig lenge siden var han der inne i ti minutter. Å påstå at han er en mann med innsikt i Gordon Browns lederskap er, ærlig talt, latterlig, sier kilden, og legger til:

– Han burde holde seg til å gå gjennom avisene på fjernsynet. Downing Street slik Lance Price beskriver det, er ren fantasi.

De gangene han er virkelig sint er ikke når han roper, men når han er helt stille.

Damian McBride / Independent

Andre innsidere i regjeringen sier at Prices portrettering av Brown er riktig, men utdatert.

– Gordon har hatt sine anfall da feil ble gjort tidligere, men bare fordi han er... bestemt på å lykkes. Humøret er langt bedre nå. Alle trekker nå i samme retning.

– Sintest når han er stille

En av de som intervjues i boken er Damian McBride, som i fjor måtte trekke seg i vanære etter å ha sendt en e-post med usann sladder om ledere hos De konservative, inkludert leder David Cameron.

McBride forsvarer Brown i boken, og sier at han aldri så Brown kaste noe som helst så lenge han var i tjeneste hos statsministeren.

– Jeg har sett ham rope og banne, men det går alltid raskt over og hjelper med å lette på frustrasjonen. Så roer han seg ned og er normal igjen. De gangene han er virkelig sint er ikke når han roper, men når han er helt stille, sier McBride.

«Obama-episoden» i enda en bok

Tidspunktet for boken er det verst tenkelige for Brown og Labour. I det siste har partiet klart å ta igjen noe av De konservatives ledelse på meningsmålingene, og det kan ligge an til at de to blokkene får like mange plasser i nasjonalforsamlingen.

I tillegg er en ny bok på trappene, «The End of the Party» av avisen the Observers politiske kommentator Andrew Rawnsley, der det trolig vil bli påstått at Brown har gått til fysisk angrep mot sine ansatte.

Blant episodene som vil bli omtalt i denne boken er at Brown etter å ha fått avslått et møte med president Barack Obama under et besøk i USA i fjor, dro en sekretær ut av stolen hun satt på mens han skjelte ut sine egne rådgivere.

Beskyldningene blir benektet av Downing Street.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt