Brown: Jeg kommer til å sitte

Storbritannias statsminister Gordon Brown har en hemmelig plan om å fortsette som leder for Labour etter valget, selv om partiet trolig må ut av regjeringskontorene.

Storbritannias statsminister Gordon Brown

Storbritannias statsminister Gordon Brown.

Foto: Toby Melville / Scanpix/Reuters

Ifølge den britiske avisen the Times har Brown sagt til nære kolleger at han vil nekte å gå av med mindre De konservative vinner med et valgskred.

David Miliband

Leder-kandidat: David Miliband

Foto: Mustafa Ozer / Scanpix/AFP
Ed Balls

Leder-kandidat: Ed Balls.

Foto: Lefteris Pitarakis / Scanpix/AP
Harriet Harman

Leder-kandidat: Harriet Harman.

Foto: Luke MacGregor / Scanpix/Reuters

– Gordon har sagt at han tror fiendene hans innad i partiet står for langt fra hverandre til at de vil klare å presse ham ut, sier en kilde i Labour til avisen.

– Ønsker ingen grisete lederkamp

– Han mener at dersom valget i mai ikke gir en klar vinner og dersom det ser ut til å gå mot et nytt valg, så bør ikke partiet kaste seg ut i en grisete lederkamp, sier Labour-kilden.

Statsministerens dristige strategi kommer garantert til å irritere noen av partifellene hans, som legger skylden på Brown for Labours stadig synkende popularitet. De mener at partiet nå må starte med blanke ark, skriver avisen.

Planen til Brown kan virke siden mange av hans argeste kritikere vil trekke seg fra politikken, mens andre ikke kommer til å klare å bli gjenvalgt.

Får De konservative et flertall på 20 seter eller mindre, kommer Brown til å forbli Labour-leder, tror vennene hans, skriver the Times.

Blir parlamentet jevnt fordelt mellom Labour og De konservative eller om De konservative får et knapt flertall, kan utfallet bli at De konservatives leder David Cameron skriver ut et nyvalg ganske hurtig for å sikre seg et større flertall.

Siden de politiske utsiktene er såpass usikre mener Brown at det ikke er fornuftig å forandre lederskap.

Kan hjelpe sin egen leder-favoritt

Folk som er kritiske til Brown frykter at strategien med å holde på lederskapet egentlig bare er en måte å bane vei for at skoleminister Ed Balls kan overta partiet.

Allierte av utenriksminister David Miliband, som vil være Balls' motstander i kampen om å overta lederskapet i Labour, frykter at Browns kontroll over partiet vil brukes til å lose Balls inn i sjefstolen.

Brown skal heller ikke være interessert i at Harriet Harman, som nå er partiformann og nestleder i Labour, skal ta over som leder.

Det neste valget i Storbritannia må skje innen 3. juni i år. 650 seter (tidligere 646 seter) i parlamentets underhus skal fylles.

Den siste tiden har De konservative hatt gode målinger, mens målinger i dag viser et nesten dødt løp mellom De konservative på den ene siden, og Labour og De liberale på den andre.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt