– Brown ble ydmyket av Obama

Fem ganger på en kveld takket Det hvite hus nei takk til invitasjoner til samtaler mellom statsminister Gordon Brown og president Barack Obama.

Barack Obama og Gordon Brown

Barack Obama og Gordon Brown på G8-toppmøtet i italienske L'Aquila i juli 2009.

Foto: SAUL LOEB / AFP

«Gordon Brown gikk fra det å bli hyllet som en verdensledende «statsmann» til kraftig ydmykelse,» skriver blant annet den britiske avisen the Guardian .

USAs president, Barack Obama, takket nemlig nei til hele fem forespørsler om å sitte ned til samtaler med den britiske statsminsteren.

Møtene skulle enten finne sted i FN-bygningen i New York, eller på G20-toppmøtet i Pittsburgh.

Måtte svare på helsespørsmål

Statsminister Brown, som ikke har noe i mot å bli portrettert som en internasjonal leder mens han er i USA denne uken, har også måttet bruke tid på å avvise at han kan komme til å trekke seg fra statsministerstillingen på grunn av skrantende helse og dårligere syn.

Gordon Brown

Gordon Brown utenfor den britisk statsministerboligen.

Foto: SHAUN CURRY / AFP

Overfor både NBC og BBC har Brown nektet for at han helseproblemer.

– Synet mitt blir slett ikke dårligere, sa Brown til NBC. Til BBC sa han:

– Jeg er svært sunn og i god form. Jeg løper mye for å holde meg i form og det kommer jeg til å fortsette med.

Gnisninger over Atlanteren

Det har vært gnisninger mellom Det hvite hus og Downing Street No. 10 de siste ukene, etter Browns håndtering av den skotske regjeringens beslutning om å sende Lockebie-bomberen hjem til Libya.

Brown mislyktes også å stå på talerstolen i FN i «prime time», siden Libyas leder, Oberst Gaddafi ga en tale som varte i over 100 minutter. Gaddafis tale varte langt over Browns tilmålte 15 minutter på podiet.

Ikke bare har Brown forsøkt å holde samtaler med Obama, men har også sendt ut følere for å holde en felles pressekonferanse, og for å få det til skal Storbritannia blant annet ha tilpasset seg USAs politikk i forbindelse med svineinfluensa i et forsøk på å forbedre relasjonene.

Obama hadde tid, men ikke til Brown

Ifølge «No. 10» skal det ikke ha vært snakk om å ha blitt avvist av Det hvite hus, og det opplyses at Brown har mange sjanser til å snakke med Obama - siden de sitter ved siden av hverandre på toppmøtene.

En talsmann for «No. 10» hevdet også at de to hadde en samtale om mange forskjellige temaer under middagen i forbindelse med klimamøtet i går kveld, skriver BBC .

Senere kom det frem at denne gode samtalen under middagen, egentlig var en prat som varte bare et par minutter på et kjøkken i FN-bygningen.

Brown selv insisterer på at forholdet er godt:

– Jeg hevder at vårt spesielle forholdt er godt, og det styrkes hele tiden.

Om Brown har fått nei til samtaler, har Obama likevel hatt tid til å treffe den kinsesiske presidenten, den russiske presidenten og Japans nye statsminister.

SISTE NYTT

Siste nytt

Det er 90 år siden Rios de Janeiros berømte Kristus-statue ble innviet.

Rios største kjendis fyller år

Kristus-statuen i Rio er Brasils mest berømte landemerke. Så selvsagt må det feires når den fyller 90.