- 1600 kvinner voldtatt i Libya

- Leiesoldater som slåss for Gaddafi-regimet i Libya fører statistikk over kvinner de voldtar, hevder en avhopper.

Libyske Eman al-Obaidi fortel om overgrep

Eman al-Obaidi stormet inn på et hotell i Tripoli og fortalte utenlandske journalister at hun var offer for massevoldtekt og vold.

Foto: ZOHRA BENSEMRA / Reuters

- Bare i den vestre delen av landet er minst 1600 kvinner blitt voldtatt, sier Abdulmotalib al-Houni som tidligere var en betrodd kulturrådgiver for Gaddafis sønn Saif al-Islam, ifølge Expressen.se .

Frie hender

- Når regimets soldater tar kontroll over et et område får de ødelegge, stjele og voldta så mye de vil. Over 120 unge kvinner har fått behandling i Tunisia, og har foretatt abort der. Blant ofre er det mange svært unge jenter, sier al-Houni i et intervju med det arabiske nyhetsmagasinet al-Majala.

Påstandene om massevoldtekter fra Gaddafis soldater under borgerkrigen i Libya er omstrdite. Menneskerettighetsorganisasjonene Amnesty International og Hum Rights Watch har ikke klart å dokumentere påstandene som har kommet.

Blant voldtektssakene som omverdenen har fått vite om er tilfellet Eman al-Obaidi.

Hun stormet inn i spisesalen på et hotell i Tripoli og fortalte de utenlandske journalistene der at Gaddafis soldater hadde banket henne opp og voldtatt henne.

Den internasjonale straffedomstolen ICC etterforsker mediepåstander om at Gaddafis soldater får potensmiddelet Viagra for å voldta kvinner på opprørernes side.

Kritikk

Margot Wallstrøm, FNs spesialombud for seksuell vold i væpnede konflikter, har kritisert Sikkerhetsrådet for ikke å ha tatt opp dette spørsmålet i sine libyaresolusjoner.

Hun understreker at tilfellet med Eman al-Obaidi ikke er enestående.

- Rapporter fra flyktningeleirer ved den libysk-tunisiske grensen, fra leger, kirurger og mediene tyder på at hennes historie ikke er en isolert hendelse. Dersom vi lar mangelen på harde fakta rettferdiggjøre at vi ikke handler, så vil det alltid være for seint, skrev Wallstrøm til Sikkerhetsrådet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt