Hopp til innhold

Velkomstside for lærere

Velkommen til TV-aksjonens sider for lærere. Her vil du finne skoleprogrammet "Større åpenhet – mindre skam" med lærerveiledning, Idébanken for oppgaver og kompetansemål.

Lærer
Foto: Colourbox

Gjennom årets TV-aksjon vil mange barn bli kjent med temaet rus, og få høre at barn i Norge er berørt av dette. Mange barn vil også kjenne seg igjen.

Last ned lærerveiledningen:
Lærarrettleiing nynorsk
Lærerveiledning bokmål

Det at skolen tar tak i tema, gjør at elevene får snakke om det i trygge rammer. Undervisningsmateriellet knyttes opp mot barnekonvensjonen, og ser rus i et nasjonalt så vel som et internasjonalt perspektiv.

Videre tar programmet sikte på å hjelpe elevene til å sette ord på følelser og tanker rundt situasjoner som kan være vanskelige å snakke om, og samtidig støtte og beskytte de barna som er rammet. Ved skrittvis større åpenhet er vi med på å bryte tabuet og å gjøre skammen mindre. Likeledes gir det mulighet for å fange opp berørte barn tidlig. Her har skolen et medansvar.

Med skoleprogrammet ”Større åpenhet – mindre skam” ønsker TV-aksjonen Blå Kors å jobbe for større åpenhet, og inviterer alle landets skoler til å knytte tema opp mot FN-dagen få dager senere. Det er viktig at alle barn på et tidlig tidspunkt får høre følgende:

  • Det er aldri barns skyld at voksne har det vondt.
  • De er ikke alene om å ha det sånn.
  • Den eneste måten barn kan hjelpe voksne på er å be andre voksne om hjelp.
  • Barn kan ikke få voksne til å slutte å drikke.
  • Å be om hjelp er ikke det samme som å sladre.
  • Hvor kan barn få hjelp?
  • Alle barn har rett til å ha det bra.
Voksen dame med lyst, kort hår, briller og rød dressjakke

Psykologspesialist Frid Hansen

Foto: NRK

Psykologspesialist og fagambassadør for TV-aksjonen Blå Kors Frid Hansen understreker at læreren er en viktig voksenperson for barna.

- Mange av de berørte barna forteller historier om skolen som et fristed, og om læreren som den viktige støttespilleren. Større åpenhet vil redde flere barn! Vi vegrer oss mot barns smerte derfor lukker vi øynene. Skolen og lærerne har et medansvar når det gjelder å bidra til større åpenhet og å se de berørte barna for hjelpe dem så de slipper å bære hemmeligheten alene. Lærerrollen er ikke å være terapeut, men å gå sammen med barnet. Læreren er til stor hjelp; ved at barnet får avlastning og ikke er alene med problemene, sier Frid Hansen.

Se Helene Sandvigs intervju med Frid Hansen:

Helene Sandvig intervjuer Frid Hansen

Marius Helland Sjømæling, generalsekretær i Ungdom mot Narkotika var selv ett av de berørte barna. Han sier at det var først i sjette klasse han fikk det bra.

- Da byttet jeg skole og fikk jeg en lærer som spurte meg: Hvordan har du det i dag? Har du spist? Sovet? Hvordan har mamma det i dag? En som ærlig spurte meg – uten å pakke inn i bomull. En som ikke var saksbehandler eller barnevernet. En som bare så meg bak klovnen og bølla som jeg var. Men det var først da jeg var 16 år og kom til en psykolog som kunne fortelle at det ikke var meg det var noe galt med, at jeg skjønte at dette ikke var min feil. Jeg er glad for at TV-aksjonen oppfordrer skolene til å ta temaet opp i grunnskolen, sier Marius Helland Sjømæling.

Gå videre til skolemateriellet her: Om skolemateriellet