Hopp til innhold

Dagtilbud for hjemmeboende med demens

På Maurtuva Vekstgård på Inderøy kan inntil åtte eldre annenhver tirsdag komme til gårds for trivselsdager med god mat og sesongbetonte aktiviteter.

Kjerstin Heggdal Grimstad

Praten rundt bordet går livlig om både gamledager og dagen i dag, sier Kjerstin Heggdal Grimstad.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK
Ida Stene Tangstad

Det er veldig givende å få jobbe med dette når vi ser at brukerne setter så stor pris på å komme hit til oss, sier Ida Stene Tangen.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

Ildsjelene Ida Stene Tangstad og Kjerstin Heggdal Grimstad gikk rundt med den samme drømmen uten å vite om hverandre i flere år.

De ville skape et trivelig sted for hjemmeboende med demens.

– Jeg ble tipset om Maurtuva, og at gården stod tom, og tok kontakt med eieren for å se på stedet. Det passet perfekt og jeg ville kjøpe det, men da fortalte han at samboeren hans, Ida, hadde andre planer, forteller hun til NRK.no.

Kjerstin så ingen andre løsninger enn å ta kontakt med denne Ida. Det viste seg at de bar på en felles drøm, og fra nå av ble det fart i sakene

– Det ble full klaff og vi har samarbeidet godt for å få opp PensjonistPensjonatet siden vårt første møte, sier Ida til NRK.no.

Pusset opp til pensjonat

Etter flere år med jobbing er de i gang, og kommunen kjøper tjenestene deres.

– Vi gikk mange runder med dem, men vant til slutt anbudsrunden om å få drive et dagtilbud for hjemmeboende med demens, forteller Kjerstin.

I dag kan inntil åtte hjemmeboende med demens være hos dem og gjøre aktiviteter annenhver tirsdag.

Det er et kommunalt tiltak der deltakerne betaler en symbolsk egenandel på 150 kroner per dag.

– Vi henter dem hjemme og starter dagen med frokost på Maurtuva. Så gjør de forskjellige sesongbetonte aktiviteter, som veving, planting i hagen, stell i fjøset, bærturer og matlaging, skisserer ildsjelene.

Snart med overnatting

– Våre deltakere på TrivselsTreffet trives veldig godt her og gleder seg til å komme, forteller damene.

Tilbudet startet i fjor, og skal utvides nå i vår.

– Da starter vi opp Maurtuva PensjonistPensjonat – et overnattingstilbud til de som allerede har plass hos oss på TrivselsTreffet, forteller ildsjelene videre.

Det er plass til at fire overnatter i andre etasje, i tillegg til en sovende nattevakt.

Maler påskeegg

Før påske var den ene aktiviteten å male påskeegg.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

Kortreist og sunn mat

Ida er sykepleier, mens Kjerstin er husstellærer i tillegg til at hun er utdannet veiledningspedagog.

Hun står for det meste av maten, som skal være sunn og tradisjonell kost som gjerne vekker minner hos de eldre.

– Vi spiser middag i 13-tiden, enten fisk eller kjøtt. Ofte er noen av damene med på å lage maten, sier Kjerstin.

Hun har tro på at god og sunn mat er bra for alle.

– Ofte spiser de også mer når de er sammen, legger hun til.

Hun påpeker at kost er viktig for helse og trivsel, enten du er ung eller gammel. For eldre kan det være en utfordring å få i seg nok av de viktige næringsstoffene som trengs for å holde kroppen frisk og sprek.

– Ved å spise sammen med andre i trivelig lag smaker maten bedre og måltidet varer lengre. På den måten legges grunnlaget for energi og utholdenhet. Vi legger vekt på at matbordet skal friste øyne og gane og legger vår flid i å servere mat som både ser god ut og smaker godt, sier Kjerstin.

Da NRK.no kom på besøk ventet lunsj med hjemmebakte rundstykker, nyrørt syltetøy, lokale oster og friske grønnsaker.

Fått noe støtte

Damene har jobbet med stedet siden 2009. Bortsett fra støtte fra Innovasjon Norge har de jobbet ulønnet helt frem til kommunen begynte å kjøpe tjenestene deres.

De erfarer at mange ikke benytter seg av de avlastningsmulighetene som finnes, og vil at Maurtuva skal være et avlastningssted de virkelig kan trives på.

– PensjonistPensjonatet er i utgangspunktet et prosjekt i regi av Inderøy kommune i ett år. Målet er å skape et attraktivt overnattingstilbud til målgruppen hjemmeboende personer med demens, der våre pensjonister gleder seg til et givende pensjonatopphold og den pårørende har god samvittighet for litt alenetid, sier Ida.

Huset er renovert både utvendig og innvendig, og de har forsøkt å beholde den historiske atmosfæren så original som mulig.

– Du kan ikke bygge nytt og få til den atmosfæren som råder i en ærverdig trønderlån med smårutede vinduer og gjennomlys i stuene. Det er tydelig at den gamle byggestilen vekker minner hos våre deltakere, som har mye interessant å fortelle fra gamle dager, avslutter Kjerstin.