NRK Meny
Normal

På besøk i Mariupol i Ukraina

TV-aksjonens Lars Erik Larsen kom hjem med motiver han helst ville sluppet å ha sett.

TV-aksjonen Bli Kors satser i Mariupol i Ukraina

Stålverkene i Mariupol i Ukraina spyr ut forurensning.

Foto: Lars Erik Larsen

Ett av stedene TV-aksjonen Blå Kors satser, er Mariupol i Ukraina.

Apatiske

- Noe av det første du legger merke til når du kommer til byen, er lukta og alle de mer eller mindre apatiske menneskene som står i klynger på gatehjørner og drikker, sier Lars Erik Larsen, informasjons- og kampanjemedarbeider i TV-aksjonen Blå Kors.

Heroin, alkohol, tuberkulose og hiv er de dominerende sosiale og helsemessige problemene. Alkoholskader, hjemløshet, prostitusjon og foreldreløse barn er de mest synlige virkningene, forteller han.

Mariupol ligger i en av hovedsmuglerrutene for heroin fra Afghanistan. Rusen er billig, og flesteparten av de som kommer til Blå Kors er blandingsmisbrukere.

Samfunn i forfall

- Offisielle tall for hivsmittede i byen er 9.000, men alle vi snakket med mente det var et altfor lavt tall. De anslo at problemet hadde afrikanske proporsjoner, og at det var opp mot 8-10 prosent smittede, sier han.

Larsen mener underrapporteringen dels skyldes at mange ikke tester seg, og dels myndighetenes redsel for at de katastrofale tallene skal komme ut, med de politiske og økonomiske konsekvensene det vil kunne få.

- Dette er et samfunn i forfall, og møtet med byen var sterkt, sier Lars Erik Larsen.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.