NRK Meny
Normal

Dødstallene synker i etiopisk flyktningleir

Pengene som ble samlet inn under fjorårets TV-aksjon, har allerede gjort nytte for seg. Tre millioner kroner ble brukt på å bygge husly til flyktninger fra Somalia til Etiopia. Se video!

Video TV-aksjonen 2011: Hjelpen kommer fram (11:15 @ TV-aksjonen 2

Hjelp til Dolo Ado

I fjor samlet TV-aksjonen inn 209 millioner til Flyktninghjelpen. Dette var rekord for organisasjonen, som til sammen har hatt TV-aksjonen fem ganger.

Hungersnød i seks regioner

I Etiopia har tre millioner blitt øremerket arbeidet med å sette opp husly for de mange flyktningene som kommer utsultet og i dårlig forfatning over grensen til Somalia.

– For første gang på 20 år har FN erklært hungersnød i seks regioner I Somalia. Det sier noe om hvor alvorlig situasjonen er for befolkningen I Somalia og på resten av Afrikas horn, sier generalsekretær Elisabeth Rasmusson i Flyktninghjelpen.

Dødstallene synker

Over 13 millioner mennesker er nå i akutt nød på grunn av omfattende tørke i det østlige Afrika. Flyktninghjelpen hadde allerede operasjoner i Etiopia, men med TV-aksjonsmidlene ble det mulig for organisasjonen å agere kjapt på krisen i nabolandet Somalia.

Så langt har organisasjonen samlet satt opp over 4000 telt, som har plass til over 20 000 mennesker i flyktningleieren i Dolo Ado i Etiopia.

– For noen månder siden var dødstallene ekstremt høye i Dolo Ado, disse er nå sunket betraktelig, sier Elisabeth Rasmusson til NRK.

Kunne agere med én gang

En del av fjorårets TV-aksjonsmidler gikk også til flyktningstrømmen fra Elfenbenskysten til Liberia.

– Da flyktninger strømmet over grensen fra Elfenbenskysten til Liberia for å slippe unna volden som oppsto etter presidentvalget 28. november 2009, kunne Flyktninghjelpen agere med en gang på grunn av TV-aksjonsmidlene, forteller generalsekretær Elisabeth Rasmusson til NRK.

Flyktningleiren Dolo Ado

Mange somaliske flyktninger ender opp i flyktningleiren i det avsidesliggende området Dolo Ado, sør i Etiopia.

Foto: NRK