Ulovlige inngrep i vernet område

Store mengder med sand ble fjernet i et vernet område i Levanger kommune. Nå har fylkesmannen anmeldt hendelsen. – Vi ser dette inngrepet som svært seriøst, sier naturforvalter.

Alnes fuglefredningsområdet

Dette er fredet område. Her kom noen med en gravemaskin og tok med seg overlaget.

Foto: PRIVAT

– Det å anmelde en slik hendelse er en alvorlig reaksjon fra vår side. Vi vurderer dette inngrepet som svært alvorlig, sier naturforvalter i Nord-Trøndelag Hilde Ely-Aastrup til NRK.

Hun så det store inngrepet som var gjort i Alnes fuglefredningsområde i slutten av juni.

Under en befaring så naturforvalterene titalls meter der masse var borte. I fjæra hadde det blitt gravd med maskin og store mengder sand var forsvunnet.

– Viktig for trekkfugler

Alnes fuglefredningsområde fikk RAMSAR-status i fjor. Det er en internasjonal liste over våtområder som regnes som svært viktige for fuglelivet.

Inngrepet i et vernet område var så alvorlig at fylkesmannen anmeldte hendelsen. Dette blir ikke gjort ofte ifølge miljøvernavdelingen i Nord-Trøndelag.

Hilde Ely-Aastrup
Foto: Eivind Aabakken / NRK

– Det å kjøre med maskiner der og ta med seg sand er ikke i samsvar med forskriftene. Dette området skal ivaretas for fuglelivet, sier Ely-Aastrup.

Det påvirkede området i Alnes er spesielt viktig for trekkfugler. Fuglene lever også av smådyrene som bor langs fjæra, og hele fjæra skal derfor bevares. Alt biologisk materiell her er verna.

Internasjonalt ansvar

– Vi har et helt spesielt fokus på dette området og tar vare på det vi har. Vi har internasjonalt ansvar, sier Ely-Aastrup.

Politiet kommer til å etterforske saken, men har ikke behandlet anmeldelsen så langt, sier krimvakta i Nord-Trøndelag.

– Naturen vil kunne fjerne sporene etter inngrepet i løpet av noen år, sier Ely-Aastrup.