Hopp til innhold

Tyr til advokat i nabokrangler

Flere og flere tar med seg advokat i Forliksrådet.

Norges lover
Foto: Bjørn Sigurdsøn / NRK

- Folk har blitt veldig opptatt av rettighetene sine, og også blitt klar over at de ofte kan få dekket utgifter til advokat gjennom forsikringsordninger, sier seksjonssjef Tore Eid hos Forliksrådet i Trondheim.

Dyrt uten hjelp

Det kan koste flesk dersom du får behov for advokat. I snitt koster det 1.250 kroner i timen. Likevel var ikke Geir Karlsen i tvil da han og kjæresten skulle skrive en samboeravtale om fordeling av eiendeler.

- For å gjøre det ordentlig og ryddig var advokat det eneste alternativet for oss, sier Karlsen til NRK.

Advokaten jobbet 16,5 timer med saken til Karlsen, noe som normalt koster over 25.000 kroner. Trondheims-mannen skryter av oppfølginga han fikk.

- Gjennom saken min er det utelukkende positivt. Det har vært lite ventetid og alt har blitt tatt vare på, sier Karlsen.

Fagforeninger vil hjelpe

Forlikstådet behandler om lag 250.000 saker i året. De opplever at langt flere enn før har med seg advokat når de skal løse nabokrangler, arveoppgjør eller eiendomssalg. Seksjonssjefen i Trondheim har stort sett positive erfaringer med at advokatene oftere kobles inn i enkle konlikter.

- Det er typisk i eiendomssaker der det er store beløp involvert, og da er det fornuftig å benytte advokater, sier Tore Eid.

Roger Hansen, forbundsleder Norsk Transportarbeiderforbund

Roger Hansen, Norsk Transportarbeiderforbund.

Foto: Johan B. Sættem

Og det kan se ut til at advokatene får enda mer å gjøre i tida framover. Nå ønsker flere fagforeninger å tilby advokatbistand som en av medlemsfordelene.

- Det er allerede tatt opp i LO, og Fellesutvalget der har sett på om denne ordninga kan etableres for alle LO-medlemmer, sier Roger Hansen i Norsk Transportarbeiderforbund.

Fagforeningslederen vil nå tilby advokathjelp til sine 20.000 medlemmer, og han tror ordninga kan bidra til at flere saker ender med en rettferdig løsning i Forliksrådet.

- Vi tar imot flere og flere meldinger om at privatpersoner ikke kommer fram til en rettslig løsning fordi det er for dyrt. Saker der medlemmene våre kan vinne fram blir ikke tatt opp, og det er det vi ønsker å gjøre noe med med denne ordninga, sier Hansen til NRK.