Hopp til innhold

Nå må Kaija og tusenvis av «koronahunder» være alene hjemme

Plutselig ble det slutt på luftetur og kos med eiere på hjemmekontor. Dette bør du tenke på når du drar på jobb og hunden blir alene hjemme.

Hunden Kaija

LIVETS GLADE DAGER: Familien Kvaran skaffet seg den finske lapphunden Kaija for et og et halvt år siden. Hun har levd livets glade dager imens at eierne har vært på hjemmekontor.

Foto: Knut Kvaran

– Det blir en overgang. Det blir uvant for hunden, sier Knut Kvaran.

Han og familien er en av mange som valgte å skaffe seg en såkalt «koronahund» i løpet av pandemien. Nå som Norge åpner litt mer opp igjen, er det flere av våre firbeinte venner som kommer til å være mer alene.

Hunden Kaija

Svært mange i nabolaget har også skaffet seg hund under pandemien. Det har ført til at hunden Kaija alltid har en lekekamerat når de drar på tur.

Foto: Knut Kvaran

Da familien Kvaran for første gang skulle tilbake på kontoret, tok de noen ekstra grep for å følge med på hunden Kaija.

– Vi hadde et kamera som stod på. Da var det noen ganger vi ble litt bløt om hjertet og dro en ekstra tur hjem før vi dro tilbake på kontoret, sier han og ler.

Nå begynner hunden derimot å bli mer vant til å være alene.

– Vi har sett at hun klarer seg ganske bra. Hun klynker litt og sånn når vi drar, men så faller hun til ro relativt kjapt.

Knut Kvaran med familien og hunden Kaija

Kaija er vant til å være midtpunktet hos familien Kvaran, også på dagtid. Nå er det slutt på luftetur til lunsj. Pappa Knut er bakerst til høyre med briller og bart.

Foto: PRIVAT

Økning i hundeeiere

Mange har gjort som familien Kvaran. I dag er det omtrent 565.000 hunder i Norge, ifølge tall fra DyreID.

Tallene deres viser et hopp i antall kjæledyr (hunder og katter) i 2020 og 2021, sammenlignet med årene før. Veksten var på henholdsvis 10 og 30 prosent.

Gudbrand Vatn

Gudbrand Vatn er daglig leder i DyreID.

Foto: Berit Roald / NTB

Dette er en trend man ser i hele Europa, forteller Gudbrand Vatn, daglig leder i DyreID.

Vi tolker det som at i vanskelige tider søker folk de nære ting. Koronapandemien har påvirket oss alle, og det er nesten så man kan se en generell menneskelig trend i dette, forteller han.

Men nå må nok tusenvis av hunder, som er vant til å ha eierne sine hjemme, lære seg å være alene.

Les også Hunden Lotta (10) slikka positivt på hurtigtest

Hunden Lotta positivt for korona på ein hurtigtest, men er truleg ikkje smitta.

Dette bør du tenke på

I utgangspunktet er det individuelle forskjeller på hvor lenge en hund klarer seg alene hjemme. Det forteller Marianne Broholm Einarsen, administrerende direktør i Agria Dyreforsikring.

Dette tenker hun er viktig å tenke på nå som vi forlater hjemmekontoret:

Felles for alle hunder er at de trenger å tilvennes å være alene hjemme igjen dersom dere har fått mye felles hjemmetid i det siste, sier Broholm Einarsen.

Hun forteller også at lufteturer midt på dagen gradvis må avvennes.

– Mange hunder har vært så heldige å få en deilig luftetur midt på dagen. Dette er det lurt å avvenne.

Marianne Broholm Einarsen, administrerende direktør i Agria Dyreforsikring.

Marianne Broholm Einarsen har to hunder selv. Dette er engelsk setteren Mimmi.

Foto: Privat

Det kan være lurt å øke tidsintervallet fra morgenturen til neste tur med en halvtime hver dag. En lengre tur om morgenen etterfulgt av rolig lek og hjernetrim, kan hjelpe med denne tilvenningen, påpeker hun.

Her er to viktige tips til hvordan man skal venne på hunden å være alene:

Venn hunden til å være der den skal sove

Mens at du fortsatt er på hjemmekontor, start med å la hunden være på det stedet du tenker den skal sove og slappe av når den er alene. Lukk døren mellom der du jobber og der hunden skal slappe av. Når hunden er rolig kan du gå inn og belønne hunden med godbiter. Deretter kan du gå ut igjen. Øk tiden dere er i ulike rom gradvis.

Øk tiden hunden er alene hjemme

Når hunden er komfortabel med øvelsen over, kan du la hunden være hjemme alene en liten stund hver dag. Øk tidsrommet den er hjemme alene gradvis og ikke gjør noe stort nummer ut av at du verken drar eller kommer tilbake.

Les også Et hundeliv etter korona

Drammen Dyrehotell