Hopp til innhold

Hoeggen skole kan bli modell for hele landet

I Trondheim vil Høyre ha mobilfrie skoler. Barne- og likestillingsministeren synes ideen er god, og ser gjerne at skoler i hele landet gjør det samme.

Høyre vil ha mobilfrie skoler.

Mobilen til elevene ved Hoeggen skole i Trondheim samles i en boks og ligger innelåst i et skap hele skoledagen. Høyre ønsker at ordningen innføres ved alle skolene i byen.

Foto: Kristin Grønning / NRK

– Jeg synes det er en ganske god idé. Det fungerer i alle fall bra her. Alle som har med seg mobilen leverer den inn.

Edda Yttrehus er positiv til mobilforbudet på skolen.

Edda Yttrehus tror elevene får et bedre forhold til hverandre på skolen når de ikke har mobilen i skoletida.

Foto: Kristin Grønning / NRK

Det sier Edda Yttrehus som går i tiende klasse ved Hoeggen skole i Trondheim. Hun får full støtte av barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland som ønsker å gjøre dette til en nasjonal sak.

– Jeg er opptatt av at alle unger skal ha muligheten til å være til stede i skolehverdagen, og ha minst mulig forstyrrelser. Å oppleve noen timer i døgnet som er mobilfri er veldig viktig, sier Hofstad Helleland til Adresseavisen.

Mobilfri i tre år

Barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland

Barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland synes ideen om å gjøre alle skoler i Trondheim mobilfri er god og vurderer gjøre dette til en nasjonal kampsak.

Foto: Lotte Olsen Jessa / NRK

I dag er det skolene selv som bestemmer hvilke regler de vil ha for mobilbruk. På Hoeggen skole låses mobiltelefonene inn i et skap. Der blir de liggende hele skoledagen, og slik har det vært i snart tre år.

– Jeg tror ikke det er det alle ønsker, men jeg tror vi får et mye bedre forhold til hverandre ved å levere fra oss mobilene, sier Yttrehus.

Trondheim Høyre ønsker nå at alle skolene i kommunen skal være mobilfrie. Ordførerkandidat Ingrid Skjøtskift tror mobilfrie skoler er bra for skolemiljøet.

Få protester

– Vi vet at mange elever sliter med konsentrasjonsproblemer og stress. Man må fremstå perfekt i sosiale medier. På mange måter kommer mobiltelefonen i veien for det sosiale og den kontakten elever og lærere skal ha seg imellom, sier Skjøtskift.

Jens Winsnes er engelsklærer ved Hoeggen skole og ifølge han er det få protester i klasserommet.

– Det er veldig praktisk at de ikke ligger og durer i lomma, for da blir det dårligere konsentrasjon, sier Winsnes.

– Om noen år ser vi effekten av mobilbruken som nå foregår, og jeg er redd for hva vi vil se.

Det sier Hofstad Helleland til Adresseavisen.

Mobiltelefonene låses inn.

Ved Hoeggen skole har de gode erfaringer med mobilfri skole, ifølge lærer Jens Winsnes.

Foto: Kristin Grønning / NRK