Senest i fjor ble en ansatt ved Ytre-Namdal AOF etterforsket mistenkt for å svindle med statlige midler.

Maria Collett Sælør
Svindelforsøk
Det er nøyaktig et år siden det ble kjent at en tidligere ansatt ved Ytre Namdal AOF var under politietterforskning mistenkt for å arrangere kurs som aldri ble holdt. AOF skal urettmessig ha fått statsstøtte ved å oppgi kursene. Svindelforsøket ble avslørt av internkontrollen i AOF.
Dette er nettopp et forhold politiet har siktet to personer for i Namdal AOF i Grong. De to er siktet for underslag og dokumentfalsk.
Ingen sammenheng
Saken fra Ytre Namdal, som er ferdig etterforsket, skal behandles nå hos juristene ved Namdal politidistrikt. Foreløpig ser ikke politiinespektør Maria Collet Sælør en sammenheng mellom disse sakene.
På midten av -80-tallet ble to ansatte ved AOF i Steinkjer dømt. Også i den saken ble det urettsmessig utbetalt statsstøtte til AOF. Senere har det kommet lignende dommer i Halden og i Toten.
En av Økokrims etterforskere som har bistått Namdal politidistrikt i saken mot AOF i Grong kjenner den saken godt, og Maria Collett Sælør vil se nærmere på dem dommen.
Falske kurs
Politiet fortsetter nå med avhør av nye vitner i saken og gjennomgang av store mengder beslaglagt materiale fra AOF kontoret i Grong.
To personer tilknyttet dette kontoret er siktet for økonomisk kriminalitet- den ene er siktet for underslag, mens begge er siktet for dokumentfalsk. Nå etterforsker politiet om det er oppgitt falske kurs for å få mer i statsstøtte.
Politiet utelukker ikke at det kan bli flere siktede i saken.
Avviser ukultur
Saken ligner på en sak som ble avdekket på Toten tidlig på 90-tallet. Da rettet lagmannsretten krass kritikk mot AOF Norge for å legge til rette for en slik ukultur.
Truls Gerhardsen i AOF Norge mener dagens prakis og kontrollrutiner er gode nok.
Lønnsomt å være stor
I år får studieforbundene i Norge 213 millioner kroner fra staten. Dette skal fordeles på 22 godkjente studieforbund. Arbeidernes Opplysningsforbund er en av de desidert største i dette markedet, og det lønner seg å være stor.
Jo flere kurstimer man arrangerer, jo mer får man av den statlige potten, selv om ikke alle kurs gir rett til statsstøtte.
AOF i Namdalen arrangerte nærmere 20.000 kurstimer i fjor, nesten dobbelt så mye som AOF i Trondheim. Av de 20.000 kurstimene ble 3500 arrangert utenfor Namdalen.
Fiktive kurs?
Tidligere ansatte i ei bedrift i Namsos forteller at AOF skal ha arrangert kurs i bedrifta - kurs som AOF og bedriften fikk betalt for, men som ikke skal være gjennomført. Representanten fra AOF skal ha stilt opp med skjemaer som bedrifta ble oppfordra til å fylle ut. AOF skal selv ha hjulpet til med kursbeskrivelsen, og de ansatte trengte ikke engang skrive under på at de hadde deltatt.
Og ansatte forteller ikke bare om fiktive kurs, men også om kurs som knapt nok kan kalles opplæring - for eksempel interne møter i bedriften.
Andre ansatte NRK har snakka med forteller også om kurs som skulle vært på godt over 20 timer, men som skal ha blitt unnagjort på halve tida.