Svekker tilliten til systemet

Barnerabatten forsvant da det nye elektroniske reisekortet ble innført i Trondheim. Uakseptabelt mener fylkesordføreren.

t-kort
Foto: NRK

- Vi mener det skal være billig for folk som kjøper klippekort for barn og vi har gjort det enda billigere, sier fylkesordfører Tore O. Sandvik.

Dyrere med klippekort

Enkeltbillett for barn på buss kostet 11 kroner for et år siden, nå koster billetten 15 kroner, enten du bruker klippekort eller kjøper enkeltbillett.

I forbindelse med innføringen av det nye elektroniske betalingskortet t-kort er rabatten på klippekort for barn er tatt.

t-Kort er et samarbeid mellom sør og nord-trøndelag fylkeskommunene og kollektivselskapene i Trøndelag.

Sjokkert

Sandvik var opprørt over nyheten om at barn nå må betale mer enn før.

- Vi syns det er riktig at folk som kjører fler-reisekort for barn også skal få rabatt.

Fylkesutvalget har vedtatt at barn mellom fra 4-16 år skal betale en tredjedel av voksen pris utenom skoletid, i helgene og i skoleferiene, det vil si 10 kr turen.

- Det er mildt sagt sjokkerende. Det er gjort et helt klart og enstemmig vedtak i fylkeutvalget som sier at fra første august 2008 skulle de nye rabattene innføres, og det er ikke gjort.

- Jeg har aldri opplevd at det ikke er tatt hensyn til et slikt vedtak, sier Sandvik.

Tar tid

Kortet har vært en suksess - over 90 % av de som kjøper klippekort eller månedskort har kjøpt t-kortet. Prosjektleder for t-kort Jo Øyvind Andersen sier det tar tid å endre takstene i systemet.

Han sier takstene er basert få et vedtak i fylkestinget i slutten av juni hvor t-kort prosjektet fikk en bestilling for å gjøre om takstssystemet.

- Og det er gjort delvis. Men det var jo en pakke som ble vedtatt det skulle jo differensieres på pris på kveld og helg.

- Og den biten der prisene skulle gå ned har vi ikke fått på plass riktig enda.

Svekka tillit til systemet

Andersen sier ferieavvikling må ta en stor del av skylda for at systemet ikke er oppdatert.

Er det vanskelig å endre?

- Det er ikke så veldig vanskelig.

- Det var jo sommerferie og det er en jobb å gjøre med å endre takster og få tidsdifferensieringa inn i systemet. Så vi varsla umiddelbart tilbake til fylket om at første august er umulig å få til fra prosjektet sin side.

Men fylkesordfører Sandvik sier han ble lovt at det ville ta ei uke å endre takstene, og gav defor beskjed om endringene i slutten juni.

- Det gjør at tilliten til systemet er krafig svekka, i og med at jeg hadde et møte med leverandøren til stede der de sa at endringer overhode ikke var noe problem og at det trengtes toppen ei uke.

- Jeg må si det, at er det så lite fleksibilitet i systemet, er jeg alvorlig bekymra, sier Sandvik.

Men Andersen mener fylkesutvalget selv må ta en del av skylda.

- Det tar litt tid å endre løsningen som går på tidsdifferensieringen, for det har ikke ligget i den løsningen som fylket selv har bestillt og signert i kontrakten med leverandøren.

- Uakseptabelt

Prosjektgruppa t-kort behandler nå saken sier det vil gå et par dager før de vet når rabattene blir innført, Sandvik er ikke fornøyd.

- Det er helt uakseptabelt at dette ikke er innført.

Det holder overhodet ikke at man overser et enstemmig vedtak fra fylkestinget som har ansvaret for takstsettinga. Her er det rett og slett, slett arbeid.