Hopp til innhold

Kan vente straff for lakserømming

Lakserømminga fra SalMars anlegg på Hitra i vinter er nå ferdig etterforska av politiet. Selskapet kan trolig vente seg straff etter en av de hittil største anmeldte lakserømmmingene i Norge.

Lakserømming Hitra

175.000 laks rømte fra dette oppdrettsanlegget på Hitra i vinter

Foto: Jøte Toftaker / NRK

175.000 laks stakk av fra ei ødelagt mære fra SalMars anlegg ved Hitra i februar. I fem måneder har politiet i Sør-Trøndelag etterforska saken, med blant anna avhør av ansatte og ledelsen i SalMar. Også Fiskeridirektoratet har laga en omfattende rapport. Snart blir saken sendt til statsadvokaten i Trøndelag, som avgjør om det blir tiltale eller eventuelt bot.

Har vedgått rutinesvikt

175.000 laks tilsvarer langt over halvparten av all norsk laks som rømde i 2010, ifølge tall frå Fiskeridirektoratet. Uhellet skjedde fordi nota revna etter avlusing. Men det oppdaga ingen fordi mæra stod uten tilsyn i fire dager.

– Det som førte til hullet kunne vært oppdaga før hvis de hadde hatt rutinene på plass, har inspektør Ståle Hansen i Fiskeridirektoratet tidligere uttalt til NRK. SalMar har også vedgått at rutinene ikkje ble fulgt.

Saken fra februar er regna som en av de aller største lakserømmingene i Norge noen gang. I etterkant gikk oppdrettsnæringa selv ut og bad om strengere straffer for selskap som gjør seg skyldige i lakserømming. En politiker mente alvorlighetsgraden i saken, burde tilsi at SalMar skulle miste konsesjonen til å drive med lakseoppdrett.

Kan straffe enkeltpersoner

I april rømte flere tusen laks fra et annet anlegg på Hitra, og i juni rømte nok en gang oppdrettslaks fra et av SalMars anlegg i Midt-Norge. Myndighetene utvida fiskesesongen rundt Hitra for å hindre at laksen skulle rømme inn i fjordene, men likevel er nesten halvparten av laksen som er fanga ytterst i Trondheimsfjorden i sommer oppdrettslaks.

Verken politi eller statsadvokat vil uttale seg om eventuell tiltale eller bøter i den største laksrømmingssaken nå. Men etter det NRK erfarer ligger det an til at SalMar kan vente seg en straffereaksjon. Få dager etter rømminga i vinter, sa førstestatsadvokaten at eventuelle lovbrudd må straffes hardt i forhold til profitten i oppdrettselskapene.

– Bøtenivået er lavt når vi vet hvor stor omsetning firmaet har. Men vi må også være klare på at enkeltpersoner risikerer straffeansvar når sånt skjer, sa førstestatsadvokat Bjørn Kristian Soknes til NRK den gangen.

Video Salmar etterforskes for tidenes største lakserømming

SalMar etterforskes for en av tidenes største lakserømminger