Hopp til innhold

Risikerer straff etter lakserømming

Både SalMar og enkeltpersoner i selskapet kan risikere å få fengselstraff etter at 175.000 laks forrige helg rømte fra et anlegg på Hitra.

Oppdrett

Enkeltpersoner i SalMar kan risikere fengselstraff etter lakserømmingen forrige uke. Det skal være rutiner på daglig sjekk av merdene.

Foto: Erland Knutsen / NRK

Bjørn Kristian Soknes

Førstestasadvokat Bjørn Kristian Soknes.

Foto: Mari Langva / NRK

Ei revne i merden ved anlegget på Forsnes gjorde at laksen fikk rømme fritt ut i havet. I ettertid har det vist seg at den aktuelle merden ikke hadde tilsyn på fire dager, noe som egentlig skal gjøres hver dag.

Ifølge førstestatsadvokat Bjørn Kristian Soknes er mangelen på tilsyn det mest alvorlige forholdet i anmeldelsen.

– Det er mangelen på tilsyn som vil ha behov for den grundigste etterforskningen. Vi må se om det er rutiner i firmaet som ikke er gode nok, eventuelt at det er rutiner som ikke har blitt fulgt, sier Soknes.

– Dette skulle ikke skjedd

Leif Inge Nordhammer er konsernsjef i SalMar, og bekreftet onsdag at rømningen ikke hadde skjedd om rutinene hadde blitt fulgt på en tilfredsstillende måte.

– Vi tar dette på det største alvor, men jeg vil understreke at de rutinene vi har er tydelige og skrevet, og i så måte så skulle ikke dette ha skjedd, sa Nordhammer til NRK.

Trenger ikke anmeldelse

Norsk Jeger- og Fiskerforbund sa onsdag at de kom til å anmelde SalMar på grunn av rømningen. Det er ifølge Soknes ikke nødvendig.

– Politiet i Sør-Trøndelag har startet etterforskning lokalt, og det er bedt om bistand fra Økokrim som jeg regner med vil være på plass i løpet av neste uke, forteller førstestatsadvokaten.

Om det er noe straffbart som har skjedd er det for tidlig å si noe om.

– Det er veldig viktig at man etterforsker alle sider av saken, ikke bare opp imot det at det har rømt så mange fisk, men også for å se om det er enkeltpersoner i selskapet som er å regne som strafferettslige, sier han.

For lave bøter

– Jeg har registrert at det er skrevet mye om bøtenivået i slike saker. Det er for lavt i forhold til at det dreier seg om store firmaer med høy omsetning, mener Soknes.

Lakserømmingen fra SalMar er en av de mest alvorlige noen sinne i Norge. Kommer det frem at det har skjedd lovbrudd og enkeltpersoner må straffes, risikerer de ikke bare bøter.

– Snakker vi om et straffeansvar for enkeltpersoner i denne saken, kan det bli andre reaksjoner enn bøter. Blant annet fengsel, forteller førstestatsadvokaten.

– Det er viktig at vi reagerer kraftig, avslutter han.